• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ministrs brīdina: valdībai var nākties meklēt ietaupījumus miljoniem eiro apmērā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:04, 13.06.2024


Līdz augustam kopā ar politiskajiem un sociālajiem partneriem plānots izstrādāt un vienoties par rīcības plānu, ko darīt ar nākamā gada budžetu.


Foto: LETA

Situācija ar topošo 2025.gada valsts budžetu patlaban ir saspringta, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs skaidroja, ka fiskālā telpa pēc pašreizējām aplēsēm ir negatīva, un, ja netiks rasti risinājumi, kā to novērst, valdībai var nākties meklēt ietaupījumus miljoniem eiro apmērā. Ja valdībai izdosies vienoties veikt izmaiņas Fiskālās disciplīnas likumā, nomainot strukturālā deficīta līmeni no 0,5% līdz 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tad nākamā gada fiskālā telpa būs apmēram mīnus 58 miljoni eiro.

Savukārt, ja strukturālā deficīta līmeņa palielināšanu ar politiskajiem partneriem un Eiropas Komisiju neizdosies panākt, tad fiskālā telpa 2025.gadā būs mīnus 270 miljoni eiro. Tās varētu būt summas, par kurām nākamgad jāmazina izdevumi, skaidroja ministrs.

Ašeradens skaidroja, ka Finanšu ministrija cenšas šogad noturēt budžeta deficītu 2,9% no IKP robežās, tāpēc valdība nepārtraukti tiek aicināta neuzņemties jaunas saistības.

Finanšu ministrs skaidroja, ka gadījumā, ja budžeta deficīts pārsniedz 3% no IKP, Eiropas Komisija piemēro pārmērīgā budžeta samazināšanas procedūru, kas nozīmē lejupejošu budžeta izdevumu līkni turpmākajos četros gados.

Tāpat Ašeradens piebilda, ka nākamo gadu lielais izaicinājums ir strauji pieaugošās aizsardzības un drošības izmaksas. Augošo aizsardzības izdevumu segšanai Ašeradens iepriekš pieļāva pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu par vienu procentpunktu.

Jautāts, vai ir kādas citas alternatīvas vai arī no PVN celšanas neizdosies izbēgt, Ašeradens raidījumā sacīja, ka šobrīd tiek meklēts veids, kā atrisināt šo sarežģīto situāciju un pieņemt budžetu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: tikai 29% iedzīvotāju ir 100% aktīvo pensiju plānu dalī (+VIDEO)

"Plaisa starp informētību un izpratni par 2.līmeni ir veidojusies gadu gaitā".

Ekonomika Aptauja: vasarā pieaug vēlme iegādāties mājokli Latvijā (+VIDEO)

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies to klientu skaits, kuri pirms hipotekārā kredīta noformēšanas ir dzīvojoši sev piederošā dzīvoklī.

Ekonomika Stacijas laukumā bijušās spēļu zāles vietā plānots Hesburger restorāns

Stacijas laukumā bijušās spēļu zāles vietā plānots "Hesburger" restorāns, aģentūru LETA informēja "Hesburger" mārketinga un starptautiskās attīstības direktore Ieva Salmela.

Ekonomika Šogad saražotā Jāņu siera apjoms ir pagājušā gada līmenī

Šogad saražotā Jāņu siera apmērs ir pagājušā gada līmenī, aģentūrai LETA pauda aptaujātie Jāņu siera ražotāji.

Lasiet arī

Ekonomika Tiks pieņemts Daugavpils budžets, izdevumi par 1 305 903 euro mazāk (+VIDEO)

Sākot ar šo gadu valsts vairs nefinansē tik svarīgu sociālo funkciju kā deinstitucionalizācijas process.

Sabiedrība Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro

Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro, liecina "Latvijas vēstnesī" publicētais pašvaldības budžets.

Sabiedrība Rīgas domes budžetā izdevumi par 200 miljoniem eiro apsteigs ieņēmumus

Rīgas dome trešdien pieņēma pašvaldības šī gada budžetu, kurā izdevumi plānoti par nepilniem 200 miljoniem eiro lielāki nekā ieņēmumi.

Ekonomika Ekonomisti: Latvijā jāveic budžeta izdevumu radikālu izvērtēšanu

Latvijā nepieciešams veikt budžeta izdevumu radikālu izvērtēšanu, jaunākajā Latvijas ekonomikas pārskatā šādu nostāju pauž Latvijas Universitātes (LU) Produktivitātes zinātniskā institūta domnīca "LV PEAK".