EK varētu aizliegt Latvijā tradicionāli kūpinātu cūkgaļu, vistu, desas un zivis

Ekonomika
LETA 12:12, 05.06.2024 0

Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) vēlmi pārskatīt un ierobežot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm piešķirtās atkāpes tradicionāli kūpinātiem gaļas un zivju produktiem, kas paredzēti laišanai iekšējā tirgū, informē ZM pārstāvji.

 
Foto: LETA

Tāpat ZM neatbalsta maksimāli pieļaujamo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normu pārskatīšanu kūpinātiem produktiem, kas paredzēti izplatīšanai citās ES dalībvalstīs.

Kā skaidro ZM pārstāvji, patlaban EK vēlas samazināt maksimāli pieļaujamās policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normas tai kūpinātajai produkcijai, ko Latvijas ražotāji realizē citās ES dalībvalstīs. ZM prognozē, ka tas kaitēs Latvijas ražotājiem un nostādīs tos nevienlīdzīgos konkurences apstākļos ar citu ES dalībvalstu kūpinājumu ražotājiem.

Ministrija strādā pie spēkā esošās tradicionālās kūpināšanas atkāpes Latvijai saglabāšanas, kas attiecas uz tradicionāli kūpinātu cūkgaļu, karsti kūpinātu vistas gaļu, karsti kūpinātām desām un karsti kūpinātu medījamo dzīvnieku gaļu un tradicionāli karsti kūpinātām zivīm, lai neciestu gaļas un zivju pārstrādes uzņēmumi, kas strādā Latvijas iekšējam tirgum.

ES dalībvalstu vidū Latvija bija pirmā, kas EK uzreiz norādīja, ka patlaban nav nepieciešams pārskatīt tradicionālās kūpināšanas normas Latvijā ražotajiem kūpinājumiem attiecībā uz produkciju, ko tirgo Latvijā, un uz to, ko realizē citās ES dalībvalstīs, jo uzturā lietoti tradicionālie kūpinājumi nenodara kaitējumu cilvēka veselībai.

ZM pārstāvji norāda, ka jūnija beigās spēkā stāsies ES regulējums, kurā paredzēts nepagarināt un svītrot kūpināšanas aromatizētāju pirmapstrādes produktu izmantošanas atļaujas no ES atļauto aromatizētāju pirmapstrādes produktu saraksta, jo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei ir bažas par šo vielu iespējamo genotoksisko kaitīgumu patērētāju veselībai.

Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm panākusi garāku pārejas periodu - piecus gadus līdz 2029.gada 1.jūlijam kūpināšanas aromatizētāju lietošanai gaļai, pārstrādātām zivīm un zivsaimniecības produktiem, kā arī sieram un siera produktiem, kura laikā pārtikas apritē iesaistītie uzņēmēji varēs turpināt izmantot kūpināšanas aromatizētājus.

Kā atzīmē ZM, ja līdz pārejas perioda beigām 2029.gadā nebūs izstrādāti jauni kūpināšanas aromatizētāji, ražotāji varēs atgriezties pie tradicionālajām kūpināšanas metodēm koksnes dūmos, lai saglabātu kūpinājumu tradicionālo garšu. Kūpināšanas aromatizētāju iespējamā aizvietošana ar tradicionālās kūpināšanas metodi ir iemesls, kāpēc EK pieņēmusi pārskatīt policiklisko aromātisko ogļūdeņražu maksimālas normas kūpinātās zivīs un no jauna tās ieviest kūpinātiem sieriem.

Latvija ir viena no retajām ES dalībvalstīm, kas joprojām gaļu, zivis un sieru kūpina, izmantojot tradicionālās metodes - koksnes dūmus. Šobrīd atkāpes tradicionāli kūpinātas gaļas produktiem ir arī Īrijai, Horvātijai, Kiprai, Spānijai, Polijai, Portugālei, Slovākijai, Somijai un Zviedrijai, bet kūpinātiem zivju produktiem - Latvijai, Somijai un Zviedrijai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Veselība Latvijas mediķi brīdina par kuņģa-zarnu trakta slimību riskiem valstī (+VIDEO)

Nepieciešamības gadījumā savlaicīgi jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, gastroenterologu vai uztura speciālistu.

Ekonomika Ekonomikas ministrija: neraksturīgi zems cenu pieaugums bija pārtikai (+VIDEO)

Arī turpmāk galvenā ietekme uz izmaiņām joprojām būs saistīta ar energoresursu un pārtikas svārstībām pasaulē.

Ekonomika Pārtikas rūpniecība veido līdz 20% no mūsu valsts eksporta (+VIDEO)

Šodien Jelgavā spriedīs par ražošanas efektivitāti.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.