• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EK varētu aizliegt Latvijā tradicionāli kūpinātu cūkgaļu, vistu, desas un zivis

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:12, 05.06.2024


Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) vēlmi pārskatīt un ierobežot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm piešķirtās atkāpes tradicionāli kūpinātiem gaļas un zivju produktiem, kas paredzēti laišanai iekšējā tirgū, informē ZM pārstāvji.


Foto: LETA

Tāpat ZM neatbalsta maksimāli pieļaujamo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normu pārskatīšanu kūpinātiem produktiem, kas paredzēti izplatīšanai citās ES dalībvalstīs.

Kā skaidro ZM pārstāvji, patlaban EK vēlas samazināt maksimāli pieļaujamās policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normas tai kūpinātajai produkcijai, ko Latvijas ražotāji realizē citās ES dalībvalstīs. ZM prognozē, ka tas kaitēs Latvijas ražotājiem un nostādīs tos nevienlīdzīgos konkurences apstākļos ar citu ES dalībvalstu kūpinājumu ražotājiem.

Ministrija strādā pie spēkā esošās tradicionālās kūpināšanas atkāpes Latvijai saglabāšanas, kas attiecas uz tradicionāli kūpinātu cūkgaļu, karsti kūpinātu vistas gaļu, karsti kūpinātām desām un karsti kūpinātu medījamo dzīvnieku gaļu un tradicionāli karsti kūpinātām zivīm, lai neciestu gaļas un zivju pārstrādes uzņēmumi, kas strādā Latvijas iekšējam tirgum.

ES dalībvalstu vidū Latvija bija pirmā, kas EK uzreiz norādīja, ka patlaban nav nepieciešams pārskatīt tradicionālās kūpināšanas normas Latvijā ražotajiem kūpinājumiem attiecībā uz produkciju, ko tirgo Latvijā, un uz to, ko realizē citās ES dalībvalstīs, jo uzturā lietoti tradicionālie kūpinājumi nenodara kaitējumu cilvēka veselībai.

ZM pārstāvji norāda, ka jūnija beigās spēkā stāsies ES regulējums, kurā paredzēts nepagarināt un svītrot kūpināšanas aromatizētāju pirmapstrādes produktu izmantošanas atļaujas no ES atļauto aromatizētāju pirmapstrādes produktu saraksta, jo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei ir bažas par šo vielu iespējamo genotoksisko kaitīgumu patērētāju veselībai.

Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm panākusi garāku pārejas periodu - piecus gadus līdz 2029.gada 1.jūlijam kūpināšanas aromatizētāju lietošanai gaļai, pārstrādātām zivīm un zivsaimniecības produktiem, kā arī sieram un siera produktiem, kura laikā pārtikas apritē iesaistītie uzņēmēji varēs turpināt izmantot kūpināšanas aromatizētājus.

Kā atzīmē ZM, ja līdz pārejas perioda beigām 2029.gadā nebūs izstrādāti jauni kūpināšanas aromatizētāji, ražotāji varēs atgriezties pie tradicionālajām kūpināšanas metodēm koksnes dūmos, lai saglabātu kūpinājumu tradicionālo garšu. Kūpināšanas aromatizētāju iespējamā aizvietošana ar tradicionālās kūpināšanas metodi ir iemesls, kāpēc EK pieņēmusi pārskatīt policiklisko aromātisko ogļūdeņražu maksimālas normas kūpinātās zivīs un no jauna tās ieviest kūpinātiem sieriem.

Latvija ir viena no retajām ES dalībvalstīm, kas joprojām gaļu, zivis un sieru kūpina, izmantojot tradicionālās metodes - koksnes dūmus. Šobrīd atkāpes tradicionāli kūpinātas gaļas produktiem ir arī Īrijai, Horvātijai, Kiprai, Spānijai, Polijai, Portugālei, Slovākijai, Somijai un Zviedrijai, bet kūpinātiem zivju produktiem - Latvijai, Somijai un Zviedrijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Ekonomika Siera ražošana Latvijā 15 gadu laikā dubultojusies (+VIDEO)

Jelgavā būs tradicionālā produkta godināšana.

Veselība PVD konstatējis neatļautu konservantu Ukrainas izcelsmes uztura bagātinātājā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis neatļautu konservantu benzoskābi Ukrainas izcelsmes uztura bagātinātājā "Islandes ķērpju sīrups", liecina dienesta publiskotā informācija.

Interesanti fakti Vasara ietekmējusi pārtikas patērētāju paradumus Baltijas valstīs (+VIDEO)

Igauņi, līdztekus veselīgākām izvēlēm, iepirkumu grozu papildina arī ar čipsiem.

Veselība Biologi brīdina, kādus produktus vasarā vajadzētu turēt ledusskapī (+VIDEO)

Zinātnieki un nozares speciālisti palīdz patērētājiem veikt veselīgas izvēles ikdienā.