• Andžejs,
  • Andžs,
  • Edīte,
  • Esmeralda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 21:39, 02.06.2024


Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.


Foto: LETA

Vienlaikus aptaujā 39% respondentu minējuši, ka viņus no nekustamo īpašumu iegādes attur īpašumu cena, 8% iedzīvotāju attur hipotekārā kredīta nepieejamība un tikpat iedzīvotāju - ģeopolitiskā situācija.

Aptaujā arī analizēts iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu. Attiecīgi 21% iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka šogad ir uzlabojies iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu, bet 19% aptaujāto atzinuši, ka tas nav noticis.

Tikmēr 40% respondentu nebija pārliecināti, norādot, ka noskaņojums drīzāk nav uzlabojies, bet 20% iedzīvotāju nezina, vai šogad iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu varētu būt uzlabojies.

"Yit Latvija" valdes loceklis Andris Bože norāda, ka, salīdzinot ar 2022.gadu, iedzīvotāju vēlme iegādāties nekustamo īpašumu nekur nav pazudusi un ir uzlabojusies, tomēr piesardzība saglabājusies. "Šobrīd nekustamo īpašumu tirgū pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos ir stabils, tomēr nevar noliegt, ka iedzīvotāju piesardzību diktē augstās hipotekāro kredītu likmes un ekonomiskā situācija," viņš min.

Bože piebilst, ka, domājot par nekustamā īpašuma iegādi, pircēji visbiežāk īpašuma cenas aspektu izvērtē kontekstā ar turpmāko finanšu slogu, respektīvi, hipotekārā kredīta saistībām, kā arī, viņaprāt, gaidas ap EURIBOR likmes samazināšanu ir viens no iemesliem, kas tirgū pagarinājis nenoteiktību.

"Yit Latvija" aptauja veikta 2024.gada maijā sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija". Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau ziņots, ka "YIT Latvija" apgrozījums pagājušajā gadā bija 14,596 miljoni eiro, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 2,5 reizes un bija 1,925 miljoni eiro.

"YIT Latvija" reģistrēta 1998.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 47 429 278 eiro. "YIT Latvija" īpašnieks ir Somijas uzņēmums "YIT Housing".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Ekonomika Latvijas būvnieki konkursā prezentēja savus labākos sasniegumus (+VIDEO)

Skates finālā par būvju tapšanu stāstīs arī to pārstāvji.

Ekonomika Valsts uzņēmums lidosta Rīga paplašinās: atklāti plāni līdz 2027. g. (+VIDEO)

Paredz nodrošināt kravu apkalpošanas zonas pārbūvi un vienlaikus sniegt ieguldījumu militārajā mobilitātē.

Ekonomika Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika VNĪ piedāvā iegādāties īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atkārtotā izsolē piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".