• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nekustamajiem īpašumiem rēķinās divas kadastrālās vērtības

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:28, 30.05.2024


Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.



Izmaiņas neparedz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu pieaugumu, jo fiskālā kadastrālā vērtība paliks līdzšinējā apmērā, balstoties uz 2012.gada tirgus datiem. Tā tiks izmantota nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nodevu aprēķiniem un nomas maksas noteikšanai.

Likumā noteikts, ka Valsts zemes dienests no 2025.gada 1.janvāra uz laiku Kadastra informācijas sistēmā katram kadastra objektam aprēķinās un reģistrēs divas spēkā esošas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo. Šāda sistēma darbotos, līdz būs stājusies spēkā valdībā līdz 2027.gada 15.jūnijam apstiprināmā jaunu kadastrālo vērtību bāze, kuru kadastrālās vērtības aprēķinam piemērotu no, visdrīzāk, 2029.gada.

Līdz tam fiskālo kadastrālo vērtību izmantotu nodokļu, valsts nodevu un citu maksājumu valsts vai pašvaldības budžetā aprēķinam, izņemot maksas par zemes likumisko lietošanu aprēķinu.

Universālā kadastrālā vērtība nodrošinās patiesāku priekšstatu par īpašuma vērtību, skaidro TM. To izmantos zemes likumiskās lietošanas maksas noteikšanai, grāmatvedībā un finanšu pārskatos. Universālā kadastrālā vērtība tiks noteikta, balstoties uz 2022.gada tirgus datiem.

Noteikts, ka Ministru kabinets šogad apstiprinās kadastrālo vērtību bāzi universālās kadastrālās vērtības aprēķinam, nepārsniedzot 80% no vidējā nekustamo īpašumu cenu līmeņa 2022.gada 1.jūlijā un izmantojot informāciju par nekustamā īpašuma tirgus darījumiem no 2012.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 1.jūlijam.

TM grozījumu sākotnējo variantu virzīja, lai noteiktu masveida kadastrālās vērtēšanas mērķus un pamatprincipus, vienlaikus pilnveidojot regulējumu par īpašumu kadastrālo vērtēšanu, kadastra datu saturu un pieejamību.

Likumā precizēta definīcija, ka kadastrālā vērtība ir kadastra objektam masveida vērtēšanas procesā noteikta vērtība naudas izteiksmē, kura norāda ekonomisko labumu, ko dod tiesības uz konkrēto objektu novērtēšanas datumā.

Tāpat noteikts, ka Valsts zemes dienests līdz 2024.gada 31.decembrim uztur savā tīmekļvietnē kadastrālās vērtības atsavināšanas cenas noteikšanai atbilstoši spēkā esošajam regulējumam.

Tieslietu ministre Lībiņa-Egnere skaidro, ka pieaugušas dzīves dārdzības dēļ TM panākusi draudzīgāko risinājumu Latvijas ģimeņu budžetam - nošķirt divas kadastrālās vērtības.

"Latvijas iedzīvotāji var justies droši, ka nekustamā īpašuma nodoklis ne šogad, ne nākamgad nepieaugs līdz ar kadastrālo vērtību aktualizēšanu. Tiesiskā, demokrātiskā valstī iedzīvotājiem ir jābūt drošiem, ka esošā ekonomiskā situācija tiek ņemta vērā, pieņemot svarīgus lēmumus," pauž ministre.

Lībiņa-Egnere norāda, ka universālā kadastrālā vērtība turpmāk pildīs savu pamatfunkciju - ikvienam nodrošināt patiesāku priekštatu par sava īpašuma vērtību.

TM arī norāda, ka turpināsies darbs pie kadastrālās vērtības noteikšanas metodikas pilnveides, lai kadastrālās vērtības nākotnē atspoguļotu tirgus situācijai atbilstošāku nekustamo īpašumu vērtību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VVD: Atkritumu poligonos joprojām apglabā ap pusi no atkritumiem

Atkritumu poligonos joprojām apglabā 47,8% no pieņemtajiem atkritumiem, liecina Valsts vides dienests (VVD) atkritumu poligonu pārbaužu rezultāti.

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Ekonomika Āgenskalna tirgus atbalsta mazos uzņēmējus (+VIDEO)

Tirgotāji būs padomājuši par ikviena kārumnieka vēlmēm.

Ekonomika Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti

Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti, pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.