• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Neskatoties uz finanšu krīzi Rēzeknē, siltumtīklu remonts turpinās (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:42, 21.05.2024


Uzsvars tiek likts uz atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu un CO2 emisiju samazināšanu.


Uzņēmums ir apņēmies ik gadu ieguldīt finanšu līdzekļus rekonstrukcijā.

Tika apstiprināta SIA “Rēzeknes siltumtīkli” vidējā termiņa darbības stratēģija 2024.–2027. gadam. Tas ir plānošanas dokuments, kas izstrādāts, ņemot vērā enerģētikas nozares dinamiskās prasības, sabiedrības gaidas un ilgtspējas standartus. Uzņēmums ir apņēmies nodrošināt Rēzeknes pilsētu ar drošu, efektīvu un videi draudzīgu siltumapgādi, saglabājot un attīstot centralizētās siltumapgādes sistēmu, kas ir būtisks priekšnoteikums kā pilsētas attīstībai, tā arī iedzīvotāju labklājībai.

Uzņēmuma vidēja termiņa darbības stratēģijā tiek noteiktas prioritātes un mērķi, plānojot pieejamos resursus turpmākajiem 4 gadiem. Lai sekmīgi veiktu pamatdarbības funkcijas un komercdarbību, uzņēmums minētajā laika periodā ir izvirzījis šādus galvenos attīstības virzienus

-Energoefektivitāte un drošība. Stratēģija paredz pastāvīgus uzlabojumus siltumenerģijas ražošanā un piegādē, ieviešot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus un optimizējot resursu izlietojumu;

-Videi draudzīga pieeja. Uzsvars tiek likts uz atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu un CO2 emisiju samazināšanu, atbalstot Eiropas zaļā kursa mērķus;

-Klientu apkalpošanas uzlabošana. Būtisks uzdevums nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus, uzlabojot klientu apmierinātību un pakalpojumu pieejamību, sekmējot enerģijas taupīšanas mehānismu izpratni un tās efektīvu izmantošanu;

-Stratēģiskā attīstība un inovācijas. Uzņēmums plāno ieviest jauninājumus un labas prakses piemērus, paaugstinot sabiedrības darbības efektivitāti.

Viena no prioritātēm, kurai SIA “Rēzeknes siltumtīkli” vienmēr ir veltījusī pastiprinātu uzmanību, un kurai ir svarīgākā nozīme siltumapgādes drošības un nepārtrauktības ziņā, ir uzņēmuma infrastruktūras uzlabošana. Proti, uzsvars likts uz siltumtīklu atjaunošanu un modernizāciju, ņemot vērā pieejamos resursus, realizējot projektus sadarbībā ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību, kā arī aktīvi meklējot iespējas piesaistīt papildu finansējumu, izmantojot Eiropas Savienības līdzfinansējuma iespējas.

2023. gada beigās kopējais darbībā esošo siltumtīklu garums Rēzeknē veidoja ~40 km, no kuriem aptuveni 19 km jeb 47% ir rekonstruēti, izmantojot rūpnieciski izolētas caurules. Pašlaik vidējais siltumtrašu fiziskais nolietojums ir ap 25–30 gadiem, ir pat tādi atsevišķi siltumtrašu posmi, kuri bija izbūvēti pirms 1970. gada. Ņemot vērā minēto, uzņēmums ir apņēmies ik gadu ieguldīt finanšu līdzekļus siltumtīklu rekonstrukcijā. Tas ļaus samazināt siltumenerģijas zudumus no tīkliem un uzlabos to drošību. Ilgtermiņā stratēģiskais uzņēmuma mērķis ir līdz 2030. gadam sasniegt vidējo siltumtīklu vecumu – 20 gadi.

Analizējot siltuma zudumu rādītājus pēdējo 10 gadu laikā, to līmenis ir samazinājies no 19% līdz apmēram 16%. Tas nozīmē, ka šajā periodā uzņēmums ir veicis labi saplānotus, uz rezultātu vērstus pasākumus siltuma zudumu mazināšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Tomēr siltuma zudumu samazinājums ap 3% vēlreiz pierāda faktu, ka siltumtīklu rekonstrukcijai jābūt vienam no prioritārajiem darbības virzieniem.

Kā informēja SIA “Rēzeknes siltumtīkli” valdes loceklis siltumenerģētikas un siltumapgādes jomā Jānis Pāvuls, šogad uzņēmums plāno ieguldīt līdzekļus maģistrālās siltumtrases posma rekonstrukcijai Lubānas ielā, kas būs pirmā vērienīgā projekta kārta. Tālāk sekos otrā kārta un maģistrālās siltumtrases posma rekonstrukcija Kosmonautu ielā (I un II kārta).

Šie posmi ir kritiskā tehniskajā stāvoklī, un 2023. gada vasaras hidraulisko pārbaužu laikā tika konstatēta augsta resursu patēriņa nepieciešamība avārijas remontiem. Abiem posmiem ir izstrādāti tehniskie projekti. Abu projektu aptuvenās izmaksas varētu būt ap 1,5 milj. eiro, tāpēc projektu realizācija notiks pakāpeniski, racionāli izvērtējot SIA “Rēzeknes siltumtīkli” finansiālās iespējas. Stratēģiski sabiedrība ir apņēmusies šos projektus īstenot periodā no 2024. līdz 2026. gadam.

SIA “Rēzeknes siltumtīkli” valdes loceklis korporatīvās pārvaldības jomā Guntis Gailums uzsver, ka modernizējot atlikušās siltumtrases un veicot citus tehniskus uzlabošanas pasākumus, uzņēmums var iegūt ievērojamus enerģijas un finanšu līdzekļu ietaupījumus, kas var rezultēties labvēlīgākā siltumapgādes gala tarifā patērētājiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Valdība atbalstīja Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu

Plānots, ka ar šo likumu Saeima atlaidīs Rēzeknes domi, ņemot vērā, ka tā ir pieļāvusi "Likuma par budžetu un finanšu vadību", likuma "Par pašvaldību budžetiem" un Pašvaldību likuma pārkāpumus, nenodrošinot likumos noteikto funkciju izpildi un neievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

Sabiedrība Rēzeknes sociālais dienests: «Objektīvā situācija liek pieņemt skarbus lēmumus»

Pensionāru sociālo pakalpojumu centra pakalpojumu cenas tika paaugstinātas uz 805,90 eiro.

Sabiedrība Par Rēzeknes mēru ievēlēts Aleksejs Stecs

Par Rēzeknes mēru ievēlēts Aleksejs Stecs ("Kopā Latvijai"), amatā nomainot partijas biedru Aleksandru Bartaševiču.

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas dome beidzot apņemas sabalansēt budžeta izdevumus

Rēzeknes pilsētas domes ārkārtas sēdē ceturtdien pieņemts lēmums samazināt budžeta izdevumus, lai stabilizētu pilsētas finanšu situāciju.