• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ik gadu uz elektroenerģijas uzskaiti tiks ietaupīti vairāk nekā 11 miljoni eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:36, 21.05.2024


Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk.


Pagaidām nav jāmaina elektriskie skaitītāji.

Kā zināms, AS “Sadales tīkls” laika posmā no 2014. - 2022. gadam visā Latvijā uzstādījis aptuveni 1,1 miljonu viedos elektroenerģijas skaitītājus, daļai no kuriem jau 2026. gadā būtu jāveic atkārtotā verificēšana vai jāveic skaitītāju nomaiņa. Ņemot vērā citu ES valstu pieredzi, piemēram, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Čehijas, Austrijas, arī Latvijā kā viens no atkārtotās mērīšanas līdzekļu metroloģiskās kontroles veidiem ir noteikta statistiskā verificēšana. Izmantojot mērīšanas līdzeklim statistisko verificēšanu, tiek pagarināts atkārtotās verificēšanas periodiskums, pamatojoties uz mērīšanas līdzekļu partiju raksturojošu un noteikta apjoma nejauši izvēlētu mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas rezultātiem un to attiecināšanu uz visu attiecīgo mērīšanas līdzekļu partiju.

Šobrīd uzstādītajiem elektroenerģijas skaitītājiem atkārtotās verificēšanas veikšana rada zināmas neērtības sistēmas lietotājam, jo atkārtotā verificēšana ir ļoti laikietilpīgs un izmaksu ietilpīgs process, kas ietver katra lietotāja brīdināšanu, piekļuvi katram skaitītājam un tā nomaiņu, transportēšanu, pārbaudi un uzglabāšanu. Atkārtotās verificēšanas izmaksas veidojas no vairākām komponentēm, proti, no skaitītāja atgādāšanas līdz laboratorijai, verificēšanas izmaksām vai jauna skaitītāja iegādes izmaksām (ja tiek veikta skaitītāju maiņa). Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt šīs izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk, nekā līdz šim, ziņoja vietne em.gov.lv.

Šā gada 20. martā stājās spēkā grozījumi Likumā par mērījumu vienotību, kas paredz statistiskās verificēšanas kā vienu no mērīšanas līdzekļa metroloģiskās kontroles veida ieviešanu elektroenerģijas skaitītājiem, kas ne tikai mazinās neērtības sistēmas lietotājam un AS “Sadales tīkls”, bet arī ļaus AS “Sadales tīkls” laika posmā no 2026. - 2034. gadam ietaupīt aptuveni 119,4 miljoni EUR.

Ministru kabineta sēdē š.g. 14. maijā apstiprināti uz iepriekšminētā likuma pamata sagatavotie MK noteikumi par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu, kuros noteiktas prasības elektroenerģijas skaitītāju atkārtotās verificēšanas periodiskuma pagarināšanai, izmantojot statistisko verificēšanu. Līdz ar to regulējumā noteikts, ja elektroenerģijas skaitītājs atbilst statistiskās verificēšanas prasībām, tad atkārtotās verificēšanas periodiskums tiem tiek pagarināts par desmit vai sešiem gadiem atkarībā no skaitītāju veida.

Vienlaikus Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus Ministru kabineta 2006. gada 5. decembra noteikumos Nr.981 “Noteikumi par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm”, nosakot kārtību mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas periodiskuma pagarināšanai ar statistisko verificēšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība AS «‎Sadales tīkls» brīdina: vasarā ar elektrību jābūt īpaši uzmanīgiem (VIDEO)

Bojātas elektroiekārtas ir atrodamas un tiek ikdienā lietotas teju katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 4%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 4% un bija 95,25 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.