• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Gazprom» akcijas cena krītas pēc lēmuma neizmaksāt dividendes

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 10:09, 21.05.2024


Krievijas valsts dabasgāzes lieluzņēmuma "Gazprom" akcijas cena Maskavas biržā pirmdienas vakarā kritās pēc tam, kad kļuva zināms, ka kompānija neizmaksās dividendes par 2023.gadu.



"Gazprom" akcijas cena saruka par gandrīz 6% līdz 145,03 rubļiem (1,47 eiro), kas ir zemākā tās cena kopš 2023.gada oktobra. Pēc Krievijas valdības, kas ir "Gazprom" lielākais akcionārs, lēmuma sagatavot direktīvu par atteikšanos izmaksāt dividendes "Gazprom" vērtība nedaudz vairāk kā vienas stundas laikā samazinājās par 144 miljardiem rubļu (1,46 miljardiem eiro).

Saskaņā ar gada pārskatu "Gazprom" pērn strādāja ar 629 miljardu rubļu (6,4 miljardu eiro) zaudējumiem, kas ir visu laiku lielākie zaudējumi kompānijas vēsturē. Iepriekšējais gads, kad "Gazprom" strādāja ar zaudējumiem, bija 1999.gads. 2022.gadā kompānija bija strādājusi ar 1,23 triljonu rubļu peļņu, kas jau bija kritums par 41% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Rietumvalstu noteiktās sankcijas Krievijai par tās pilna apmēra kara izvēršanu Ukrainā smagi ietekmējušas "Gazprom", jo uzņēmumam vairs nav piekļuves vairumam Eiropas tirgu. "Gazprom" centies atrast jaunus eksporta klientus, taču jaunas infrastruktūras izbūve ir dārga un var prasīt vairākus gadus.

Pēc Eiropas tirgu zaudēšanas "Gazprom" eksports ir sarucis līdz 1985.gada līmenim (69 miljardiem kubikmetru), bet salīdzinājumā ar pirmskara līmeni smazinājies trīs reizes. Bez iespējas pārdot gāzi "Gazprom" bija spiests iesaldēt urbumus un divu gadu laikā zaudēja ceturtdaļu ieguves apjoma. Gāzes ieguves apjoms pagājušajā gadā bija vismazākais "Gazprom" vēsturē.

Zaudējis gāzes karu ar Eiropu, Krievijas diktators Vladimis Putins cer uz Ķīnu, piedāvājot tai papildus cauruļvadam "Sila Sibiri" uzbūvēt vēl vienu - cauruļvadu "Sila Sibiri 2" ar 50 miljardu kubikmetru jaudu.

Putinam tomēr nav izdevies panākt Ķīnas piekrišanu, neraugoties uz apliecinājumiem par "draudzību" un "stratēģisku" partnerību "bez robežām". Situāciju nemainīja arī Putina valsts vizīte Ķīnā pagājušajā nedēļā, jo Putins nepanāca jaunu kontraktu, bet Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins oficiālos izteikumos nepieminēja Krievijas gāzi.

Pat ja "Gazprom" izdotos vienoties ar Ķīnu par jauno cauruļvadu, tas tikai pasliktinātu uzņēmuma finansiālo stāvokli, uzskata MMI analītiķi. Pekina nevēlas ieguldīt līdzekļus šajā projektā un ierosina Krievijai patstāvīgi apmaksāt 3550 kilometrus garā gāzesvada "Sila Sibiri 2" būvniecību.

Analītiķi brīdina, ka "Gazprom" dividenžu "nebūs daudzus gadus", jo uzņēmumam nepietiek operacionālās naudas plūsmas, lai segtu izdevumus par investīcijām, bet tā parādu slogs aug. Ar naudas rezervēm nesegtais "Gazprom" parāds ir sasniedzis 5,2 triljonus rubļu (52,8 miljardus eiro).

"Gazprom" pieder 34% AS "Latvijas gāze" akciju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.