• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:47, 23.04.2024


Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.


Reģenerācijas stacijas izbūve ļautu samazināt Latvijas atkarību no fosilā kurināmā, veicinātu valsts enerģētisko neatkarību.

Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB), vispusīgi izvērtējot Vides resursu centra ietekmes uz vidi ziņojumu, atzinis, ka plānotās atkritumu reģenerācijas stacijas Ropažu novadā dēļ vides aizsardzības līmenis nesamazināsies.

Birojs atzinis, ka projekta īstenotāji ir izsvēruši galvenos risinājumus paredzētās darbības realizācijai, tāpat izvērtēti jautājumi par sagaidāmo emisiju gaisā un atkritumu aprites ietekmi. Secināts, ka ražošanas process uz vidi kaitējumu neradīs, taču vēl jāsaņem apstiprinājums Ropažu domē, jāveic izmaiņas lokālplānojumā un jāsaņem atbilstoša darbības atļauja.

Projekts Latvijā iezīmē jauna rūpnīcas koncepta - publiska ēka pilsētvidē - vīziju. Papildus tās galvenajiem mērķiem - ražot enerģiju, nodrošināt noglabāto atkritumu apjoma samazināšanos un veicināt Latvijas energoneatkarību - rūpnīca kalpos kā tūrisma infrastruktūras un aktīvās atpūtas objekts. Tā būs droša vide gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, gan augiem.

Atkritumu reģenerācijas stacijas projekta izstrādē piesaistīti labākie speciālisti - vides eksperti un starptautiski partneri, piemēram, Somijas inženiertehnisko risinājumu uzņēmums, kas īstenojis vairākus desmitus līdzīgu projektu visā Eiropā. Lai arī Latvijā šāds projekts vēl nav īstenots, taču Eiropas valstīs tādu ir vairāk nekā pieci simti. Stacijas projektā ir pārņemta labākā starptautiskā pieredze, un tas tiks īstenots, ievērojot īpaši augstas vides aizsardzības prasības.

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās noteiktās prasības, kas paredz darbības nekaitīgumu veselībai un videi. Turklāt attiecībā uz emisiju monitoringu tiks ievērotas pat stingrākas prasības, nekā noteikts normatīvajos aktos.

Ar mērķi uzlabot izpratni ir veikti daudzi pasākumi. Lai gūtu pilnīgāku iespaidu par plānotās stacijas iekļaušanos vidē, tika izveidots ēkas makets, kuru no 20.janvāra līdz 20.februārim varēja aplūkot tirdzniecības centrā "Sāga". Ekspertīzes apmaiņas nolūkā pērn novembrī tika izveidota Sadarbības padome. Septiņās atvērtās diskusijās ar zināšanām dalījās un diskutēja dažādu jomu eksperti - kopumā 78 dalībnieki no vairāk nekā 37 organizācijām. To vidū bija pārstāvji no nevalstiskajām organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm, atkritumu un siltumapgādes asociācijām, atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumiem, iedzīvotāju biedrībām. Papildus tam tiks organizēts arī apskates brauciens uz līdzīgu objektu Eiropā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.