• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas inovācijas pārvērtīsies peļņā (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:12, 23.04.2024


Pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību.


“Commercialization Reactor” tiešās sadarbības universitāšu tīklā ir vairāk nekā desmit universitātes un pētniecības institūti.

Jaunuzņēmumu komercializācijas platforma “Commercialization Reactor” paraksta sadarbības līgumu ar Latvijas Universitāti (LU), lai veicinātu Latvijas zinātnieku izgudrojumu komercializāciju, atbalstītu konkurētspējīgu inovatīvu zināšanu radīšanu un to izmantošanu privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs.

“Commercialization Reactor” tiešās sadarbības universitāšu tīklā ir vairāk nekā 10 universitātes un pētniecības institūti, tostarp Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Ļubļanas un Mariboras universitātes, Spānijas Salamankas Universitāte, Armēnijas Nacionālā Universitāte, Poltavas Universitāte Ukrainā un Hadersfīldas Universitāte Lielbritānijā, kā arī citi. “Commercialization Reactor” ir pieeja vairāk nekā 30 universitātēm un pētniecības institūtiem arī caur partneru un konsorciju tīkliem.

“Sadarbības mērķis ir veicināt inovāciju, Latvijas Universitātes radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi komercializācijai, kā arī dot iespēju un sniegt praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU nodarbinātajiem pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru,” teic “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

LU un “Commercialization Reactor” jau bija veiksmīgas sadarbības pieredze zinātnes komercializācijā. Proti, no LU radītām tehnoloģijām “Commercialization Reactor” platformā “Ignition Event” pasākumā ir tapuši un aktīvi attīstās divi jaunuzņēmumi – “Eyedoo” un “BDetect”. “Eyedoo” izstrādā redzes treniņu ierīci, ko var nēsāt uz galvas un izmantot mājās, palīdzot uzlabot redzi. Savukārt “Bdetect” izstrādā neinvazīvu melanomas noteikšanas ierīci, kas izmanto multispektrus datus apvienojumā ar mākslīgo intelektu, lai uzlabotu ādas vēža noteikšanas procesu un glābtu dzīvības.

“LU mērķis ir veicināt inovatīvo pētniecību, LU radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi. Tam nolūkam līgums paredz iespēju un praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru, abām līgumslēdzējām pusēm savstarpēji sadarbojoties un izmantojot “Commercialization Reactor” metodiku. Uzņēmējiem kļūstot par uzņēmumu vadītājiem, pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību, radot jaunus, pieprasītus, uz augstām tehnoloģijām un zināšanām balstītus produktus un pakalpojumus to izmantošanai privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs,” stāsta LU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centra direktors Edvīns Karnītis.

N. Adamovičs papildina, ka “Commercialization Reactor” tiecas stiprināt dažādu partneru loku, piemēram, kopš 2021. gada ir izveidota sadarbība ar Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūtu (EIT). 2023. gadā “Commercialization Reactor” ieguva 1. vietu EIT iniciatīvā “Deep Tech Talent Initiative” kā labākā zinātniski ietilpīgu tehnoloģiju jomas profesionāļu izaugsmes programma Eiropā, rakstīja Labs of Latvia. Savukārt šogad “Commercialization Reactor” oficiāli uzsāka projekta “EIT Community RIS Hub Latvia” ieviešanu, stiprinot innovācijas kopienu Latvijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī