• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Liepājas enerģijas» apgrozījums gada laikā pieauga par 330 000 eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:40, 20.04.2024


Tika atklāta uzņēmuma jaunākā 4 MW šķeldas katlumāja.


Biomasas katlu māja.

"Liepājas enerģija" dalībnieku sapulcē tika apstiprināts uzņēmuma 2023.gada pārskats. Uzņēmums aizvadītajā gadā saražoja 241 GWh siltumenerģijas un klientiem piegādāja 208 GWh siltumenerģijas, kas ir par 1% mazāk nekā 2022.gadā. Siltumenerģijas ražošanas un pārdošanas apjoma kritums saistīts ar siltākiem laika apstākļiem.

Uzņēmums pērn realizēja 12 GWh elektroenerģijas, kas ir par 38% mazāk nekā 2022.gadā. Tas saistīts ar elektroenerģijas ražošanas apjoma samazinājumu gāzes koģenerācijā līdz ar Tukuma ielas koģenerācijas stacijas darbību atklāta tirgus apstākļos un veiktās elektrības sistēmas pārbūvi Kaiju ielā 33, kur tiek maksimāli patērēta pašu saražotā elektroenerģija. 2023.gadā ir izbūvēti jauni klientu pieslēgumi viena kilometra garumā. Kopējais siltumtrašu garums 2023.gada 31.decembrī bija 114 kilometri.

Pērn centralizētajiem siltumtīkliem pievienoti četri jauni objekti ar plānoto slodzi 4.63 MW un noslēgti 20 jauni klientu līgumi ar 6.18 MW slodzi. Kopējais klientu skaits ir 1179, no kuriem 637 ir daudzdzīvokļu mājas, 249 privātmājas, 107 valsts un pašvaldību iestādes, kā arī 186 juridiskās personas.

Lai veicinātu vietējo atjaunīgo energoresursu izmantošanu un samazinātu siltumapgādes izmaksas, tika atklāta uzņēmuma jaunākā 4 MW šķeldas katlumāja Liepājā, Slimnīcas ielā 2, kura nodrošina siltumenerģiju 844 dzīvokļiem 15 daudzdzīvokļu mājās, kā arī Liepājas Reģionālajai slimnīcai un vienam komercobjektam. Jaunā katlumāja uzņēmuma klientiem nodrošinās siltumenerģiju karstā ūdens sagatavošanai arī vasaras sezonā.

Pārskata gadā uzņēmuma neto apgrozījums bija 22.99 miljoni eiro, kas ir par 0.33 miljoniem eiro jeb 1,46% vairāk nekā iepriekšējā pārskata gadā. Ieņēmumu palielinājums ir saistīts ar siltumenerģijas tarifu pieaugumu kurināmā cenu pieauguma rezultātā. Uzņēmuma peļņa 2023.gadā bija 3.24 miljoni eiro.

Uzņēmuma dalībnieki lēma, ka pagājušā gada peļņu 100% apjomā un daļu no iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas sadalīs un izmaksās dividendēs. Tradicionāli, tā kā Liepājas valstspilsētas pašvaldība ir viens no uzņēmuma akcionāriem, izmaksājamā dividenžu daļa nonāks pilsētas budžetā un tālāk tiks novirzīta dažādu pilsētvides uzlabojumu finansēšanai mikrorajonos, tai skaitā līdzfinansējot mikrorajonu pagalmu labiekārtošanas projektu konkursu, vēsturiskās apbūves atjaunošanas projektu konkursu un citas aktivitātes. Par dividenžu izlietojumu konkrēti šim gadam domes deputāti vēl lems, apstiprinot grozījumus pilsētas budžetā.

Uzņēmuma dalībnieku sapulcē tika apstiprināts arī jaunais valdes loceklis Kaspars Frišfelds, kuru, kā atbilstošāko kandidātu izraudzījās Nominācijas komisija. Uzņēmuma īpašnieki ir: A/S "Latvenergo" - 51%, Liepājas dome - 39%, SIA "Enerģijas risinājumi" - 10%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Lasiet arī

Kultūra Nākamnedēļ tiks atklāts Kurzemes lielākais mūzikas festivāls (+VIDEO)

Tiks atskaņoti skaņdarbi, kas tiks telpiskoti ap klausītājiem izvietotā 8 skaļruņu akustiskā sistēmā.

Sabiedrība Sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru no Liepājas līdz Bernātiem

No pirmdienas, 15.aprīļa, sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru gar valsts galveno autoceļu Liepāja-Lietuvas robeža (A11) posmā no Liepājas administratīvās robežas līdz Bernātiem, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Liepājas apkārtnē tiks ierīkots veloceliņš 17 km garumā (+VIDEO)

Iepirkuma uzvarētājs piedāvāja zemāko līgumcenu – 1 891 743,64 eiro.

Ekonomika Liepājas ostā plāno izbūvēt enerģijas kompleksu ar termināli ūdeņraža ražotnei

Liepājas ostā plānots izbūvēt atjaunojamās enerģijas kompleksu ar termināli ūdeņraža ražotnei, informē Liepājas speciālā ekonomiskā zona (SEZ).