• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:59, 19.04.2024


Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.


Ventspils osta ir viena no lielākajām Baltijā.

Ir noslēgušies vides attīrīšanas un tālāka piesārņojuma novēršanas darbi Ventspils brīvostas pārvaldes vadītajā vides sanācijas projektā, kas ilga trīs gadus un izmaksāja vairāk nekā piecus miljonus eiro. Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētajā, aizvadīto gadu vērienīgākajā vides attīrīšanas projektā reģionā visi plānotie rezultāti ir sasniegti.

Projekta gaitā veikti vairāki būtiski un resursietilpīgi darbi. 2023.gada izskaņā tika pabeigta filtrējošās-attīrošās barjeras ierīkošana 302,9 metru garumā paralēli Baltijas jūras krastam. Šī barjera arī nākotnē nodrošinās piesārņojuma tālāku neizplatīšanos jūras virzienā, novēršot sabiedrības veselības un vides riskus.

Šī gada 28.martā sanācijas objektā notika pēdējie projekta ietvaros plānotie naftas produktu peldošā slāņa mērījumi. Darbu izpildītājs, AS "VentEko", mērījumus veica Ventspils brīvostas pārvaldes un Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes pārstāvju klātbūtnē, un iegūtie rezultāti visās monitoringa akās apstiprināja to, ka ir sasniegts viens no galvenajiem projekta mērķiem - naftas produktu peldošais slānis ir samazināts līdz minimālajai atzīmei, t. i., vienam centimetram, 2,3 hektāru lielā teritorijā.

11.aprīlī sanācijas objektā norisinājās pasākums, kura laikā visi interesenti tika iepazīstināti ar izbūvētās filtrējošās-attīrošās barjeras atrašanās vietu un marķējumu dabā. Apsekojot sanācijas teritoriju, pasākuma dalībniekiem bija iespēja arī aplūkot pēcsanācijas uzraudzības sistēmas ietvaros ierīkotās monitoringa akas. Tāpat klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar naftas produktu peldošā slāņa mērījumu praktisko izpildījumu, ņemot ūdens kolonnas paraugu no kādas monitoringa akas un pārliecinoties, ka piesārņojums sanācijas objektā vairs nav sastopams.

Vides attīrīšanas procesa laikā no piesārņotās teritorijas tika izsūknēts un apstrādāts 8521 kubikmetrs ar naftas produktiem piesārņoto gruntsūdeņu, savukārt utilizācijai/pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu. Attīrīšanas darbu rezultāti tiks novēroti vismaz piecus gadus pēc projekta noslēguma.

Ventspils brīvostas pārvaldes vadītā projekta īstenošanā piedalās partneri "Ventspils Augsto tehnoloģiju parks" un "International Development Norway AS", organizējot informēšanas un izglītošanas kampaņu par klimata pārmaiņām un starptautiskas pieredzes gūšanu līdzīgu pasākumu organizēšanā un sabiedrības izpratnes veidošanā.

Projektu "Vēsturiski piesārņoto ar naftas produktiem vietu Ventspilī - bijusī NAI "Ūdeka" (Kad.Nr. 27000290133) teritorija un naftas produktu maģistrālo cauruļvadu trase (Kad. Nr. 27000290007) - sanācija" veic Ventspils brīvostas pārvalde sadarbībā ar Norvēģijas partneri - nodibinājumu "International Development Norway AS" un Latvijas partneri - nodibinājumu "Ventspils Augsto tehnoloģiju parks". Projekta budžets: 5 117 000 EUR. Norvēģijas finanšu instrumenta (Norvēģijas grants) līdzfinansējums: 4 349 450 EUR. Projekta īstenošanas periods: no 2021.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 30.aprīlim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Ekonomika LMT ceļ interneta pakalpojumu cenas

No šodienas palielinās atsevišķu SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) interneta pakalpojumu cenas, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".