• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tūrisma bizness Latgalē piedzīvo nopietnas problēmas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:58, 14.04.2024


Publiskā un privātā sektora konkurence izmitināšanas jomā, var negatīvi ietekmēt gan mazo un vidējo uzņēmumu dzīvotspēju.


Šajā skaistajā reģionā joprojām ir daudz neizmantota potenciāla.

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnate Ziemele atzina, ka patlaban nevar nosaukt nevienu reģionu Latgalē, kurā nepastāvētu negodīga konkurence starp pašvaldībām, valsti un privātajiem uzņēmējiem viesmīlības jomā. Šādas problēmas iespējams novērot arī citviet Latvijā.

"Savulaik, pirms pieciem gadiem, ar Valsts kontroli braucām uz konferencēm un mēģinājām stāstīt, kas tad ir konkurence un kāpēc pašvaldībām nevajag konkurēt ar biznesu, bet nesaprot! Latgalē tādēļ pietrūkst iniciatīvas uzņēmējdarbībai. Negribu būt kritiska, bet neko labu nevaru pateikt," teica Ziemele.

Taujāta par iespējamiem risinājumiem, Ziemele sacīja, ka publiskajam sektoram, pirmkārt, vajadzētu "nebāzties" biznesā, nedarīt to, ko var izdarīt privātais, un, otrkārt, palīdzēt biznesam, lai tam veiktos labāk. "Ir labi, ja pašvaldības vadība ar šādu attieksmi pilda savus pienākumus, bet, ja ir tikai doma, kā savā krēslā kaut ko nopelnīt, tad uzņēmējiem, kas blakus cīnās, ir smagi," uzsvēra "Lauku ceļotāja" vadītāja.

Tāpat viņa atzina, ka lielai daļai uzņēmēju ir bail sūdzēties par negodīgiem konkurences apstākļiem, jo šie cilvēki dzīvo konkrētajā administratīvajā teritorijā, kur dažkārt vēl kāds radinieks strādā pašvaldības iestādē. "Viņi nesūdzas, jo saprot, ka daļa no ģimenes ir atkarīga no pašvaldības. Tas ir briesmīgi," pauda Ziemele, atzīmējot, ka, ja publiskais sektors nesaprot, ka uzņēmēji ir tie, kas uztur pašvaldību, tad agrāk vai vēlāk uzņēmējs no turienes aizies.

Arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Andris Kalniņš sacīja, ka publiskā un privātā sektora konkurences nelīdzsvarotība, kas ir izveidojusies izmitināšanas jomā, var negatīvi ietekmēt gan mazo un vidējo uzņēmumu dzīvotspēju, gan arī tūrisma nozares attīstību kopumā. "Ir būtiski veikt padziļinātu tirgus un konkurences analīzi, kas palīdzētu labāk saprast publiskā sektora piedāvājuma ietekmi uz tirgu un identificēt galvenos netaisnīgas konkurences avotus," skaidroja Kalniņš, piebilstot, ka līdz šim LVRA, tiekoties ar publiskā sektora pārstāvjiem, uzsvērusi šo problēmu un aicinājusi tai pievērst uzmanību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Ekonomika Digitālajās platformās rezervēto viesu nakšu skaits pērn pieaudzis par 21,6%

Latvijā pagājušajā gadā tika pavadīti 1,43 miljoni viesu nakšu, kas rezervētas digitālajās platformās "Booking", "Airbnb", "Expedia" un "Tripadvisor", kas ir par 21,6% vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un Eiropas statistikas biroja "Eurostat" sadarbības projektā iegūtie dati.

Interesanti fakti Kalsnavas arborētums aicina apmeklēt brīnišķīgo augu pasauli (+VIDEO)

Apmeklētājus gaida burvju lazdas, tulpjukoki, parūkkoki, čūskegles un vēl daudzi brīnumi.

Ekonomika Tūrisma eksporta apjomam 3 gados vajadzētu pārsniegt 1,5 miljardus (+VIDEO)

"Latvijā būtiskas ir tradīcijās balstītas aktivitātes, kas bieži vien ir ģimenes uzņēmumi", - pauž ministrs Valainis.

Interesanti fakti Latgales pērle - Lūznavas muiža aicina uz pavasara izklaidēm (+VIDEO)

Tūristi varēs piedalīties meistarklasēs dabas klēpī.