• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kas mainīsies elektroenerģijas sadalē no 1.maija (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:42, 14.04.2024


Sistēmas operators līdzfinansē daļu no pieslēguma ierīkošanas izmaksām.


no 1.maijaTiks ieviests pieslēguma maksas sadalījums starp elektroenerģijas sistēmas lietotāju un sadales sistēmas operatoru.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) publicējusi konsultāciju dokumentu par grozījumiem sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sadales sistēmai. Grozījumi noteikumos nepieciešami saistībā ar Latvijas Republikas Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kuru spēkā stāšanās noteikta 1.maijā.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā paredz, ka visiem jaunajiem AS "Sadales tīkls" sadales sistēmas elektroenerģijas lietotāju pieslēgumiem no 1.maija tiks ieviests pieslēguma maksas sadalījums starp elektroenerģijas sistēmas lietotāju un sadales sistēmas operatoru proporcijā 50:50. Līdz šim izmaksu sadalījums šādā proporcijā tika piemērots tikai mazas jaudas pieslēgumiem un to noteica SPRK, taču tagad tas būs nostiprināts Elektroenerģijas tirgus likumā.

Tāpat grozījumi noteikumos precizē kārtību, kad sistēmas lietotājam jāsāk maksāt par sistēmas pakalpojumiem saskaņā ar spēkā esošajiem tarifiem, lai izslēgtu situācijas, kad lietotājs apzināti novilcina pakalpojumu lietošanas uzsākšanu. Tas ir būtiski, jo sistēmas operators līdzfinansē daļu no pieslēguma ierīkošanas izmaksām, kas tieši ietekmē sadales sistēmas darbības izmaksas un sistēmas pakalpojumu tarifus.

Priekšlikumus un komentārus par konsultāciju dokumentu SPRK aicina iesniegt rakstveidā, nosūtot tos uz elektroniskā pasta adresi sprk@sprk.gov.lv līdz 2024.gada 25.aprīlim.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir neatkarīga valsts iestāde, kas Latvijā uzrauga sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju (ap 600 regulēto komersantu) darbību, tirgus attīstību un rūpējas, lai iedzīvotāji saņemtu nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus par ekonomiski pamatotu cenu. SPRK regulē sabiedriskos pakalpojumus enerģētikas, ūdenssaimniecības, elektronisko sakaru, pasta, depozīta iepakojuma un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Plašāk www.sprk.gov.lv.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Sabiedrība No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Sabiedrība Valsts kompensēs energoresursu izmaksas mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoapgādes izmaksu atbalsta likumā, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Sabiedrība Uz diviem gadiem ierobežos elektroenerģijas sadales tarifu kāpumu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", uz diviem gadiem ierobežojot elektroenerģijas sadales tarifu kāpuma maksimālos apmērus.

Ekonomika Strādā pie lēzenāka fiksētā elektrības sadales tarifa pieauguma ieviešanas

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) strādā pie tā, lai no nākamā gada fiksētā elektrības sadales tarifa pieaugumam būtu nevis straujš, bet gan lēzens kāpums, intervijā aģentūrai LETA saka jaunais klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).