• Ira,
  • Iraīda,
  • Irēna,
  • Irina
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija uzskata, ka ir ES jāveicina proteīnaugu plašāka audzēšana (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:27, 03.04.2024


Jāstiprina sadarbība ar uzticamiem partneriem un jādažādo mūsu piegādes ķēdes.


Latvija spēj nodrošināties ar proteīniem bagātiem augiem

ES ir visvairāk attīstītā lauksaimniecības un pārtikas sistēma pasaulē, tomēr šī sistēma joprojām ir atkarīga un neaizsargāta, un, lai nodrošinātu tās ilgtspēju ilgtermiņā, ir jāpaātrina tās pāreja uz lielāku neatkarību no proteīnu importa, pauž Latvijas Zemkopības ministrija.

Beļģijas prezidentūra š. g. 7.–9. aprīlī Limburgā, Beļģijā organizē neformālo Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Lauksaimniecības ministru sanāksmi, un tās temats ir “Virzība uz atvērtāku stratēģisko autonomiju proteīnu jomā”.

Ir jāpalielina Eiropas lauksaimniecības noturība, lai mūsu iedzīvotājiem arī turpmāk būtu pieejama droša un ilgtspējīga pārtika par pieņemamu cenu.

Latvija uzskata, ka ir jānodrošina saskaņotība starp zaļo pāreju un tirdzniecības politiku. Lai gan Eiropai nevajadzētu tiekties aizstāt visu importu, ir svarīgi censties ražot efektīvāk no ekonomiskās, vides, sociālās un ģeostratēģiskās ilgtspējas viedokļa.

Latvija uzskata, ka ir jāpārtrauc ES atkarība no agresorvalstīm. Tā vietā ir jāstiprina sadarbība ar uzticamiem partneriem un jādažādo mūsu piegādes ķēdes. Latvijas prioritāte ir Eiropas līmeņa ierobežojumi Krievijas un Baltkrievijas pārtikas un lauksaimniecības produktu importam Eiropas Savienībā, tāpēc atzinīgi vērtējam Komisijas priekšlikumu par tarifu palielināšanu virknei produktu no Krievijas un Baltkrievijas. Tā kā šis svarīgais solis skar arī proteīnaugus, lopbarības izejvielas un gatavo lopbarību, būtiski ir vērtēt citas iespējas, ko sniedz noslēgtie un potenciālie ES tirdzniecības līgumi ar trešajām valstīm attiecībā uz ES ražošanai svarīgajām izejvielām.

Latvija uzskata, ka lielāks akcents ir jāliek uz ilgtspējīgu ražošanu ar atbilstošu un efektīvu resursu izmantošanu. Svarīgi ir risināt un meklēt alternatīvas tādām problēmām, kas saistītas ar nepietiekamu resursu un izejmateriālu pieejamību.

"Ir svarīgi veicināt ražošanu tajās jomās, kurās esam konkurētspējīgi. Tajā pašā laikā jāuzlabo piegādes drošība attiecībā uz svarīgākajiem izejmateriāliem, piemēram, lopbarību, un jāapsver pašpietiekamības palielināšanas priekšrocības", - tā ZM.

Latvija uzskata, ka ir jāveicina proteīnaugu plašāka audzēšana, paredzot atbalsta instrumentus proteīnaugu audzēšanai, lai tos pēc tam izmantotu dzīvnieku barībā, un piemērojot tos gan proteīnaugu audzētājiem, pārstrādes uzņēmumiem, gan dzīvnieku barības ražotājiem, kas izmanto tikai ES proteīnaugus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Iedzīvotāji un pašvaldības saņems finansējumu vēja enerģijas ražošanai (+VIDEO)

Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus plānots apstiprināt līdz š.g. jūnija beigām.

Ekonomika Ekonomisti: Inflācija turpmākajos mēnešos turpinās nedaudz pieaugt

Straujā inflācijas mazināšanās aprīlī ir pierimusi, un turpmākajos mēnešos inflācija turpinās nedaudz pieaugt, pavēstīja banku ekonomisti.

Ekonomika Gada inflācija aprīlī Latvijā pakāpusies līdz 1,1%

Patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,5%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2023.gada aprīli - palielinājās par 1,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA "Velve" par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsardzības process (TAP), aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Lasiet arī

Ekonomika Zemnieki māca patērētājiem, kā izņemt agresora valsts produktus (+VIDEO)

"Turklāt šiem dārzeņiem nebūt nav zemākās cenas, kas veido maldīgu un arī graujošu priekšstatu par Latvijas dārzeņu cenām un lauksaimnieku tēlu".

Sabiedrība Aptauja: Latvijā 48% iedzīvotāju cenšas taupīt uz pārtikas rēķina

Latvijā 48% iedzīvotāju cenšas taupīt uz pārtikas rēķina, liecina mazumtirgotāja SIA "Rimi Latvia" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat" veiktās Baltijas iedzīvotāju aptaujas dati.

Ekonomika Gulbe: Pārtikas cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties esošajā līmenī

Pārtikas cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties esošajā līmenī, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe.

Ekonomika PTAC: pārtikas ražotāji un mazumtirdzniecības ķēdes maldina patērētājus (+VIDEO)

Tāpēc ikvienam javeido ieradumu, iepērkoties salīdzināt tieši mērvienības cenu par kilogramu.