• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


FM: pozitīvas tendences mazumtirdzniecībā vēl īsti nav redzamas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:49, 02.04.2024


Konfidences indekss Latvijā kopš 2023. gada jūlija saglabājies vienmērīgi zemā līmenī.



Šā gada februārī mazumtirdzniecības apjomi nedaudz samazinājušies pret pērnā gada februāri (-0,4%), liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Samazinājumu noteica nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjomu sarukums par 1,5%, turpretī degvielas tirdzniecības apjomi pieauga par 1,7%, bet pārtikas mazumtirdzniecības apjomi pret pērnā gada februāri nav mainījušies. Pirmajos divos 2024. gada mēnešos kopā apjomi mazumtirdzniecībā samazinājušies par 0,8% un nozarē joprojām gaida iedzīvotāju pirktspējas palielināšanos, algu pieaugumam panākot iepriekš strauji augušo cenu līmeni.

Mazumtirdzniecības attīstība pēdējā gada laikā sadalāma divos periodos. No 2023. gada marta līdz septembrim mazumtirdzniecības apjomi bija zemāki nekā ierasts, iedzīvotāju tēriņus ietekmējot augstajai inflācijai, kā arī citiem faktoriem, bet pērnā gada novembrī apjomi pieauga, aptuveni tādā pašā līmenī saglabājoties līdz šā gada februārim. Taču, salīdzinot apjomus gada izteiksmē, pozitīvas tendences vēl īsti nav redzamas.

Līdz ar Lidl ienākšanu Latvijā, 2022. gadā, nozarē ievērojami palielinājusies konkurence. Lielajām veikalu ķēdēm bijis pastiprināti jādomā par dažādām atlaižu programmām, lai pievilinātu pircējus, kuri sākuši iepirkties uz zemāku cenu līmeni pretendējošajā Lidl. Augstāka konkurence veicina gan veselīgākus tirgus apstākļus, gan attur veikalu ķēdes no nepamatotiem cenu palielinājumiem.

Eiropas Komisijas apkopotais mazumtirgotāju konfidences indekss Latvijā kopš 2023. gada jūlija saglabājies vienmērīgi zemā līmenī un šā gada martā ir zemāks nekā pērnā gada martā. Turpretī patērētāju konfidence nevienmērīgi uzlabojas kopš 2023. gada sākuma un ir augstāka nekā pērnā gada martā, norādot uz mērenu iedzīvotāju finansiālās situācijas uzlabošanos, kas turpmāk varētu uzlabot arī noskaņojumu mazumtirdzniecības nozarē.

Šā gada marta un aprīļa datos visticamāk gaidāmi pieaugumi mazumtirdzniecības apjomos, ko noteiks zemā bāze 2023. gada martā un aprīlī. Šis pieaugums sāks veidot arī kopējo 2024. gada apjomu pieaugumu pret 2023. gadu, ko var pastiprināt iedzīvotāju pirktspējas pieaugums šā gada otrajā pusē, tādējādi mazumtirdzniecības apjomi šajā gadā varētu pieaugt par 2-4%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Svētku laikā tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks Līgo dienā, svētdien, 23.jūnijā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.

Ekonomika Cūkgaļas cena Latvijā martā bija vidēji par 2,1% mazāka nekā pirms gada

Latvijā cūkgaļas cena šogad martā bija vidēji par 2,1% mazāka nekā 2023.gada attiecīgajā mēnesī, kā arī par 4,9% lielāka nekā šogad februārī, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.