• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 34%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:39, 02.04.2024


Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 34% un bija 55,51 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.



Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Nedēļas elektroenerģijas cena Baltijas valstīs vienoti samazinājās par 34% un bija 55,51 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā samazinājās par 1% un bija 54,47 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 68,14 eiro par MWh, Vācijā - 60,72 eiro par MWh, bet Nīderlandē elektroenerģijas cena vidēji bija 61,37 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenu samazinājumu veicināja par 8% mazāks pieprasījums "Nord Pool" reģionā, ko ietekmēja garākas svētku brīvdienas un laika apstākļi, kas bija siltāki par normu. Lai arī Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamība pieauga par 7%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, izstrāde vēja stacijās Ziemeļvalstīs kritās par 23%, ierobežojot "Nord Pool" sistēmas cenas lejupslīdi.

Tikmēr Baltijas valstīs vēja izstrāde kāpa par 88%, kā arī saules un hidroelektrostacijās saražotais elektroenerģijas apmērs bija par 28% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Tajā pašā laikā enerģijas plūsmas uz Baltiju saruka par 47%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

"Nord Pool" biržas informācija liecina, ka Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojuma "EstLink 2" remontdarbi ir pagarināti līdz šā gada 31.augustam. Tādējādi no kopējās Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojumu uzstādītās jaudas līdz augusta beigām būs pieejami tikai 358 megavati (MW), kas būtiski ierobežo elektroenerģijas importa un eksporta iespējas starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 7905 gigavatstundas (GWh), bet izstrāde veidoja 8358 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 10% un bija 484 GWh. Latvijā un Lietuvā patērētās elektroenerģijas daudzums bija par 9% mazāks nekā nedēļu iepriekš, attiecīgi Latvijā tas bija 117 GWh, bet Lietuvā - 218 GWh. Igaunijā patēriņš saruka par 11% - līdz 149 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 18%, un kopā tika saražotas 423 GWh. Tikmēr Latvijā elektroenerģijas izstrāde saglabājās bez izmaiņām - 172 GWh. Tajā pašā laikā Igaunijā izstrāde pieauga par 19%, un tika saražotas 96 GWh. Lietuvā elektroenerģijas ražošana kāpa par 48% - līdz 155 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 2,5 reizes, Igaunijā - 65%, bet Lietuvā - 71%. Baltijas valstīs tika saražoti 87% no reģionā patērētās elektroenerģijas apmēra.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Zems izglītības līmenis rada četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku

Pērn bezdarba līmenis personām 15-74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību - attiecīgi 13,3% un 3,3%, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023.gadā".

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.

Lasiet arī

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par megavatstundu (MWh).

Sabiedrība No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Sabiedrība Valsts kompensēs energoresursu izmaksas mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoapgādes izmaksu atbalsta likumā, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Sabiedrība Uz diviem gadiem ierobežos elektroenerģijas sadales tarifu kāpumu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", uz diviem gadiem ierobežojot elektroenerģijas sadales tarifu kāpuma maksimālos apmērus.