• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 31%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:48, 25.03.2024


Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 31% un bija 84,46 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.


Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos gan pieauga, gan samazinājās. Nedēļas elektroenerģijas cena Baltijas valstīs vienoti palielinājās par 31% un bija 84,46 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā pieauga par 2% un bija 55,22 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 85,23 eiro par MWh, Vācijā - 66,79 eiro par MWh, bet Austrijā elektroenerģijas cena vidēji bija 65,81 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu ietekmēja vēja izstrādes samazinājums Ziemeļvalstīs par 20%, kā arī par 4% mazāka Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamība, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Tikmēr laika apstākļi Ziemeļvalstīs bija siltāki un mitrāki par normu, kas ļāva elektroenerģijas patēriņam saglabāt nelielu lejupvērstu tendenci, kā arī nodrošināt lielāku ūdens pieteci un mērenu ūdens rezervuāru izpildījuma pieaugumu reģionā.

Baltijā elektroenerģijas cena sekoja līdzi augšupvērstām cenu izmaiņām kaimiņvalstīs. Vienlaikus izteiktāku elektroenerģijas cenas pieaugumu Baltijā veicināja zemāka elektroenerģijas ražošana no atjaunojamajiem energoresursiem - vēja izstrāde kritās par 57%, hidroizstrāde saruka par 16%, bet ražošana saules stacijās bija par 2% mazāka nekā nedēļu iepriekš. Tikmēr enerģijas plūsmas uz Baltiju pieauga par 34%, salīdzinot iepriekšējo nedēļu.

"Nord Pool" biržas informācija liecina, ka Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojuma "EstLink 2" remontdarbi ir pagarināti līdz šā gada 31.augustam. Tādējādi no kopējās Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojumu uzstādītās jaudas - 1016 megavatiem (MW) - līdz augusta beigām būs pieejami tikai 358 MW, kas būtiski ierobežo elektroenerģijas importa un eksporta iespējas starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8615 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apmēri - 8975 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 3% un bija 536 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs bija par 4% lielāks nekā nedēļu iepriekš - 128 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga par 1% - līdz 167 GWh, bet Lietuvā tika patērēta 241 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 3% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs kritās par 17%, un kopā tika saražotas 357 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apmērs samazinājās par 11% - līdz 172 GWh. Igaunijā izstrāde saruka par 12%, un tika saražota 81 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas ražošana kritās par 27% un bija 104 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 2,3 reizes, Igaunijā - 48%, bet Lietuvā - 43%. Baltijas valstīs tika saražoti 67% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā februārī samazinājās par 36%!

Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās.

Kriminālziņas Marta sākumā Latvijā vīrietis miris no elektrotraumas

Marta otrajā nedēļā kāds vīrietis Latvijā saņēmis nāvējošu elektriskās strāvas triecienu, aģentūru LETA informēja AS "Sadales tīkls" pārstāvji.

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijā samazinājās par 34,3%

Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 74,78 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 36% mazāk nekā janvārī un par 34,4% mazāk nekā 2023.gada februārī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena janvārī palielinājusies par 32%

Elektroenerģijas vidējā cena janvārī Latvijā salīdzinājumā ar decembri pieaugusi par 32% un bija 117,16 eiro par megavatstundu (MWh), norādīts jaunākajā AS "Latvenergo" elektroenerģijas tirgus apskatā.