• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 16:19, 22.03.2024


Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.


Dzīvniekiem ir jāuzlabo dzīves apstākļi.

Lai paplašinātu piena lopkopības nozarē strādājošo mazo uzņēmumu un saimniecību zināšanas par iespējami ekonomisku fermas tehnisko risinājumu, kā arī pielietotajiem materiāliem, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Inženiertehniskā nodaļa sagatavojusi tipveida būvprojektu slaucamo govju fermai ar ietilpību līdz 78 slaucamām govīm.

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos. Šāda ferma ar vienu slaukšanas robotu ir labs sākums, lai saimniecība kļūtu pašpietiekama un iekļautos vidusslāņa saimniecību apritē.

Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs: "Jau ilgāku laiku strādājām pie šāda tipveida būvprojekta parauga izstrādes, kas nu, pateicoties Zemkopības ministrijas atbalstam, ir tapis un pieejams zemniekiem. Projektā galvenās tehniskās lietas ir atrisinātas, saimniekiem atliek pielāgot nianses, kas ir specifiskas konkrētai vietai. LLKC Inženiertehniskās nodaļas eksperti nodrošinās šo pielāgošanu, un tās arī būs vienīgās izmaksas saimniekiem. Zinām, ka šāda projekta izstrāde, ja tiek veikta pie individuāliem projektētājiem, maksā vidēji 10 000 eiro."

Govju kūts telpiskais plānojums paredzēts bez starpsienām, tā nodrošinot plašu telpu saimnieciskajai darbībai. Administratīvajā blokā ierīkota tehniskā un piena telpa, birojs, sanitārais mezgls un gaitenis. Fermas nesošās konstrukcijas veidotas no tērauda portālrāmjiem, sienu apšuvums - tērauda loksnes kombinācijā ar regulējamiem brezenta vēja aizkariem. Jumta segums - siltināti sendvičpaneļi.

Slaukšana notiks, izmantojot slaukšanas robotu. Slaukšanas procesā radušos mazgāšanas un tehnoloģiskos notekūdeņus novirza zem uzgaidāmā laukuma izveidotās strapkrātuves ar redeļgrīdu, no kuras ar sūkņa palīdzību ūdeņi tiek pārsūknēti uz šķērskanālu fermas galā.

Izmantojot savākšanas robotu, šķidros kūtsmēslus transportē uz fermas šķērskanālu, no kura ar sūkņa un spiedvada palīdzību tos sūknē uz cilindrisko virszemes šķidro kūtsmēslu krātuvi.

Slaucamo govju fermas plānojums nodrošina iespēju dzīvnieku laišanai ganībās siltajos gadalaika mēnešos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību

Mazajiem lauksaimniekiem jāatvieglo saimniekošana laukos, jo Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību, pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).