• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:44, 20.03.2024


Mazajiem lauksaimniekiem jāatvieglo saimniekošana laukos, jo Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību, pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).


Foto: LETA

"Lauku apdzīvotība ir sevišķi svarīga šajā laikā, kad Eiropā netālu no Latvijas notiek karš. Jo vairāk cilvēku apdzīvos laukus, jo mazākas iespējas, ka mūsu valsti varēs nemanīti šķērsot Krievijas provokatori, hibrīdiebrucēji, kaut vai nelegālie pabalstu meklētāji, ko "eksportē" Baltkrievija," uzsver Krauze.

Viņš arī norāda, ka Zemkopības ministrija (ZM) arī turpmāk mazajiem lauksaimniekiem sniegs atbalstu, tostarp mazinot administratīvo slogu un tādējādi atvieglojot saimniekošanu laukos.

Piemēram, Krauze atbalsta Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu, kas paredz ievērojami mazināt administratīvo slogu tieši mazajiem lauksaimniekiem, kuru apsaimniekoto lauksaimniecības zemju platība ir mazāka par 10 hektāriem. Šādās saimniecībās, kas veido ap 65% no visiem ES Kopējās lauksaimniecības politikas atbalsta saņēmējiem, plānots turpmāk neveikt obligātās saimniecību pārbaudes un nepiemērot tām soda sankcijas.

Patlaban EK turpinās diskusijas par šo priekšlikumu, tās paredzētas turpināt nākamajā ES Lauksaimniecības ministru padomē 25.martā, norāda ZM.

Jau ziņots, ka Latvija rosinās Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda (EJZAF) atbalsta nosacījumu pārskatīšanu, pieprasot nodrošināt atbilstošu kompensāciju par īstenotajiem vides un klimata aizsardzības pasākumiem, kā arī pievērst īpašu uzmanību pievilcīgu atbalsta līdzekļu nodrošināšanai.

Otrdien valdībā izskatītais informatīvais ziņojums paredz, ka Latvija rosinās nodrošināt atbilstošu kompensāciju par visiem sabiedrības interesēs īstenotajiem vides un klimata aizsardzības pasākumiem, kas skar vai ierobežo zvejas un akvakultūras sektoru, kā arī pievērst īpašu uzmanību pievilcīgu atbalsta līdzekļu nodrošināšanai, kuri veicinātu jaunās paaudzes ienākšanu darbinieku gadu ziņā novecojošajos zvejas un akvakultūras sektoros.

Tāpat Latvija rosinās atcelt regulas ierobežojumus zvejas flotes modernizācijai, tostarp modernizāciju traucējošos kuģu kapacitātes ierobežojumus, un atļaut atjaunojamo resursu izmantošanu visā zvejas un akvakultūras produkcijas ražošanas un piegādes ķēdē, nodrošināt atbalstu arī jaunu zvejas kuģu iegādei, ievērojot konkrētus nosacījumus, lai sasniegtu enerģijas pārejas mērķus un samazinātu negatīvo ekoloģisko ietekmi, ko rada novecojusi zvejas flote.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.