• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pabeigta vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšana pēdējā simtgadē

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 22:45, 17.03.2024


Starptautiska zinātnieku grupa pabeigusi vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšanu pēdējā simtgadē, informē Vidzemes Augstskola (ViA).


Foto: LETA

Ceturtdien, 11.aprīlī, ViA starptautiskās zinātniskās konferencē "Sabiedrība. Tehnoloģijas. Risinājumi." pirmo reizi publiskos datus par vēsturisko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekšzemes kopproduktu (IKP) 100 gadu laika posmā, sākot no 1920.gada. Ir veikti arī salīdzinošā IKP aprēķini par dažādiem Baltijas valstu reģioniem.

Šie un daudzi citi dati par Baltijas valstu demogrāfiju un lauksaimniecību ir apkopoti interaktīvā datu bāzē, kas visiem interesentiem būs pieejama no 11.aprīļa.

Projekta zinātniskais vadītājs, Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš skaidro, ka trīs gadu intensīva darba rezultāts ļaus uz Baltijas valstu pēdējo 100 gadu vēsturi paraudzīties ar citām acīm. Vairāk balstoties uz faktiem, nevis emocijām.

"Mūsu pētījuma rezultāti lauzīs vienu otru pieņēmumu par Latvijas tautsaimniecības vēsturi, piemēram, ka Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma laikā mūsu ekonomikas attīstība sabremzējās, vai, ka ražošanas kritums iesākās tikai pēc mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990.-1991.gadā. Mūsu pētījumu rezultāti ļaus atbildēt uz jautājumiem, kad un kā iesākās mūsu reģionu, un, jo īpaši, Latgales likstas. Kā mainījies zemes lietojums un daudzi citi fakti," informē Krūmiņš.

Pētnieciskā projekta rezultātu publiskošanas pasākums notiks 11.aprīlī no plkst.14 līdz 16 Eiropas mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Vācijas ekonomikai pērn trīs gados pirmā lejupslīde

Vācijas ekonomika pērn samazinājusies par 0,3% salīdzinājumā ar 1,8% izaugsmi 2022.gadā, tādējādi reģistrēts pirmais kritums kopš 2020.gada, liecina valsts statistikas biroja "Destatis" sākotnējie dati.

Ekonomika S&P apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu A+ līmenī

Kredītreitingu aģentūra "S&P Global" ("S&P") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, saglabājot negatīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kasē.

Ekonomika Latvijas IKP deviņos mēnešos samazinājies par 0,6%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad deviņos mēnešos salīdzināmajās cenās samazinājies par 0,6%, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, tostarp trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ekonomika Eiropas Komisija šogad Latvijas ekonomikai prognozē 0,2% lejupslīdi

Eiropas Komisija (EK) šogad Latvijas ekonomikai prognozē 0,2% kritumu. Tā ir sliktāka prognoze par EK maijā paredzēto, kad tika sagaidīts Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2023.gadā par 1,4%.