• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Pērkot bioloģisko pienu, pircējs samaksā arī par griezes dziesmu» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:26, 14.03.2024


Lauku apdzīvotībai sevišķi svarīgi ir nelielo saimniecību īpašnieki un bioloģiskie lauksaimnieki.


Jāturpina Latvijas virzība uz Eiropas Zaļa kursa mērķiem.

Mūsu valstī turpinās zemnieku protesti. Diskusijās tiek izteikti kritiski viedokļi par Eiropas Savienības Zaļo kursu. Tomēr veselīga un daudzveidīga vide ir pamats ne tikai dabas un no tās resursiem atkarīgo nozaru kā lauksaimniecība un mežsaimniecība pastāvēšanai ilgtermiņā, bet arī svarīgs elements lauku kopienām un pašu lauksaimnieku un mežsaimnieku vēlmei ne tikai apsaimniekot zemi, bet arī dzīvot lauku apvidos.

Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka:

-Latvijas Zemnieku federācija ir par līdzsvara saglabāšanu gan dabā, gan sabiedrībā. Tāpēc lauku apdzīvotībai jo sevišķi svarīgi ir nelielo saimniecību īpašnieki un bioloģiskie lauksaimnieki, kas vienlaikus gādā gan par dabu, gan lauku kopienu pastāvēšanu, piepildot reģionus. Viņi atbildīgi audzē un pārdod pārtiku, uztur ģimeni, un tas arī ir Latvijai svarīgākais - lai laukos būtu cilvēki, kas ir pašpietiekami un ekonomiski neatkarīgi. Esmu apmeklējusi ļoti daudz zemnieku saimniecību un zinu, ka Latvijas Zemnieku federācijas biedru vidū ir daudz saimnieku, kas domā par vidi un apkārtni, jo viņi tur izveidojuši ģimenes un dzīvo.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis:

-Bioloģiskie lauksaimnieki parāda, ka ir iespējams saimniekot un ražot, vienlaikus respektējot dabu. Viens no bioloģiskās lauksaimniecības pamatprincipiem ir ražošana saskaņā ar ekosistēmu un dabas cikliem. Tieši daba un vide ikvienam lauksaimniekam sniedz iespēju pelnīt. Katram lauksaimniekam un mežsaimniekam būtu nevis jādomā, kā samazināt vienas vai citas vides prasības, bet jājautā sev - ko varu darīt, lai manā apkārtnē vide būtu tīrāka un daba daudzveidīgāka. Ejot pret dabu, lauksaimnieki grauj savu nākotni. Tādēļ jāturpina Latvijas virzība uz Eiropas Zaļa kursa mērķiem, jo tie nav pretrunā ar lauku teritoriju ekonomisko attīstību. Vienlaikus nepieciešama daudzpusīgāka diskusija sabiedrībā par to, kā sargāt un saglabāt dabas vērtības un veikt saprātīgu saimniecisko darbību. Nav pareizi no konteksta izcelt un pārspīlēt dažus punktus, lai radītu histēriju lauksaimnieku sabiedrībā par iespējamiem jauniem ierobežojumiem. Vienlaikus gadījumos, kad nav iespējams veikt saimniecisko darbību, nepieciešamas taisnīgas kompensācijas zemes īpašniekiem. Dabas aizsardzību var salīdzināt ar ceļu satiksmi - skaidri jānosaka, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Vājinot dabas aizsardzības prasības, ilgtermiņā ekonomiski nevis iegūsim, bet zaudēsim.

Bioloģiskās zemnieku saimniecības Gaiķēni īpašnieks Mārtiņš Gaiķēns:

-Griezi laukos dzirdēt gandrīz vairs nevar, jo vairāk tiek atbalstīta intensīva ražošana un gandrīz visas pļavas ir uzartas. Skaidri jāakcentē - pērkot bioloģisko pienu, kas iegūts, govīm ganoties pļavā, pircējs samaksā arī par griezes dziesmu. Vides saglabāšana ir svarīgākais bioloģiskās lauksaimniecības mērķis, taču šis uzdevums nevar palikt tikai uz bioloģisko ražotāju pleciem. Lielajās industriālajās saimniecībās materiālās un peļņas intereses ir pāri visam, bet putniem arī kaut kur jādzīvo.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.