• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijā samazinājās par 34,3%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:44, 04.03.2024


Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 74,78 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 36% mazāk nekā janvārī un par 34,4% mazāk nekā 2023.gada februārī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.



Elektroenerģijas cenas visās trīs Baltijas valstīs februārī samazinājās - Igaunijā elektroenerģijas cena bija 75,52 eiro par MWh, kas ir par 40% mazāk nekā janvārī, bet par 33,2% mazāk nekā 2023.gada februārī. Savukārt Lietuvā elektroenerģijas cena bija 74,78 eiro par MWh, kas ir par 36% mazāk salīdzinājumā ar janvāri, un par 34,8% mazāk salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu.

Februārī vērojams vidējās elektroenerģijas cenu samazinājums arī visos pārējos Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos - Somijā par 51% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, bet par 35,6% mazāk nekā gadu iepriekš un bija 51,58 eiro par MWh. Zviedrijas ceturtajā elektroenerģijas cena bija 49, 25 eiro par MWh, kas ir par 34% mazāk nekā janvārī, bet par 46,3% mazāk nekā 2023.gada februārī. Savukārt Polijā elektroenerģijas cena bija 75,95 eiro par MWh, kas ir par 19% mazāk nekā janvārī, bet par 44,5% mazāk nekā 2023.gada februārī.

Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās.

Salīdzinot importētās elektroenerģijas apjomu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir samazinājies par 18%, bet salīdzinājumā ar 2023.gada februāri, importētās elektroenerģijas apjoms Baltijā samazinājies par 19,3%.

Jau ziņots, ka 26.janvārī bojājuma dēļ neplānoti tika atslēgts "EstLink 2" elektroenerģijas savienojums starp Somiju un Igauniju, kā rezultātā pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 megavatiem (MW), tādējādi kopējā pārvades jauda samazinājās līdz 350 MW, ko nodrošina "Estlink 1".

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji norāda, ka Latvijas energosistēmas ģenerējošās jaudas ir pietiekamas, lai nosegtu Latvijas patēriņu, kā arī eksportētu elektroenerģiju uz Lietuvu un Igauniju. Papildus tam, atslēgums nav ietekmējis "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cenas un tās turpina būt stabilas. Patlaban tiek prognozēts, ka starpsavienojuma remonts varētu ilgt līdz 2024.gada augusta beigām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība AS «‎Sadales tīkls» brīdina: vasarā ar elektrību jābūt īpaši uzmanīgiem (VIDEO)

Bojātas elektroiekārtas ir atrodamas un tiek ikdienā lietotas teju katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 4%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 4% un bija 95,25 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ekonomika Ik gadu uz elektroenerģijas uzskaiti tiks ietaupīti vairāk nekā 11 miljoni eiro

Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk.

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.