• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pērn Latvijā pieaudzis bezskaidrās naudas maksājumu skaits

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:04, 26.02.2024


Bezskaidrās naudas maksājumu skaits pagājušajā gadā Latvijā pieaudzis par 10% salīdzinājumā ar 2022.gadu, vienlaikus maksājumu kopapjomam palielinoties par 58%, informē Latvijas Bankas pārstāvji.


Foto: LETA

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji - kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase - 2023.gadā veica 786,1 miljonu klientu bezskaidrās naudas maksājumu 409,3 miljardu eiro kopapjomā.

Vidēji dienā veikti 2,2 miljoni maksājumu 1,1 miljarda eiro apjomā.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka straujais maksājumu apjoma kāpums atspoguļo jaunu tendenci banku sektorā - jau kādu laiku kredītiestādes atkal piedāvā procentu maksājumus par noguldījumiem. It sevišķi 2023.gada otrā pusgada dati uzrāda nozīmīgu apjoma kāpumu vienā no kredīta pārveduma veidiem, proti, iekšbankas maksājumos. Tas skaidrojams ar iedzīvotāju aktivitāti, noguldot uzkrātos naudas līdzekļus termiņņoguldījumos un krājkontos.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi, kas veidoja 63% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, un klientu kredīta pārvedumi, kas veidoja 34% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2023.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljonu maksājumu karšu jeb vidēji 1,1 karti uz vienu iedzīvotāju. No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem Latvijā bija pieejami 42 500 karšu pieņemšanas vietu (POS), 887 bankomāti, kā arī 6500 POS un septiņi bankomāti, ko Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina ārvalstīs. 2023.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,1 miljonu klientu norēķinu kontu jeb vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī