• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elsperti brīdina mežu īpašniekus neuzticēties skaļiem solījumiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:36, 21.02.2024


Pašreizējās apaļkoku iepirkuma cenas ir salīdzinoši stabilas.


Ja metīsies pārdot mežu, vari zaudēt daudz.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati liecina, ka Latvijā būtiski pieauga cenas teju visām koksnes sugām, tostarp priedes, egles, bērza, apses zāģbaļķiem, finierklučiem un taras klučiem.

Mežu īpašniekiem, kas pārdeva cirsmas, saņemtā atlīdzība bija ap 25% mazāka. Tas saistīts ar meža ciršanas tehniskajām izmaksām un mežistrādes uzņēmumu individuāli noslēgtajiem līgumiem ar turpmākajiem koksnes uzpircējiem.

Aptaujājot vairākus pakalpojumu sniedzējus, ir jāņem vērā gan finansiālie, gan arī kvalitātes aspekti, tostarp arī tas, vai konkrētais uzņēmums piedāvā mākslīgu meža atjaunošanu. Tas ir īpaši svarīgi tiem īpašniekiem, kas vēlas izstrādāt mežu ar samazinātu koku caurmēru, jo no 2023.gada šādu mežu mākslīga atjaunošana īpašniekiem jāveic obligāti trīs gadu laikā.

Pašreizējās apaļkoku iepirkuma cenas ir salīdzinoši stabilas, pauž meža apsaimniekošanas speciālists Matīss Rozītis, -un ir svarīgi atzīmēt, ka 2022.gada otrā pusgada un 2023.gada pirmā pusgada augstais cenu līmenis, visticamāk, tuvākajos gados vairs nav sagaidāms. Tāpēc meža īpašniekiem ir būtiski rūpīgi sekot līdzi tirgus aktualitātēm un sava meža stāvoklim. Nereti, nogaidot izdevīgāku brīdi, mežs pāraug un koksne zaudē savu kvalitāti un līdz ar to arī vērtību. Prasmīga meža apsaimniekošana un savlaicīga mežizstrāde var palīdzēt nodrošināt meža rentabilitāti. Savukārt meža kopšanas cirtes un savlaicīgi atjaunošanas darbi sekmēs ilgtspējīgu meža attīstību un veselību.

Rezumējot iepriekš teikto, meža īpašniekiem ir jāapzinās, ka publiski pieejamās apaļkoku iepirkuma cenas neatspoguļo to summu, ko viņi faktiski iegūst pēc cirsmas pārdošanas. Tāpēc, lai varētu izvērtēt materiāli izdevīgāko piedāvājumu, pirms lēmuma pieņemšanas par meža vai cirsmas pārdošanu ieteicams aptaujāt vairākus mežizstrādes uzņēmumus. Vienlaikus, pārdodot cirsmu vai meža īpašumu, īpašniekiem ir svarīgi zināt, ka meža īpašniekam ir pienākums no ienākumiem nomaksāt 7,5% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi. 25% summa, kas ar nodokļiem netiek apliekta, ir paredzēta meža atjaunošanas darbiem, taču liela daļa šo atlikušo summu tomēr izvēlas paturēt sev, nevis ieguldīt meža atjaunošanā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas meži meklē profesionāļus efektīvai apsaimniekošanai (+VIDEO)

Peļņas pieaugumu galvenokārt ietekmēja ieņēmumi no koksnes pārdošanas.

Ekonomika Nākamā gada sākums būs ļoti smags visai meža nozarei

Nākamā gada sākums būs ļoti smags visai meža nozarei, bet par situācijas stabilizēšanos vai uzlabošanos varēs runāt tikai gada otrajā pusē, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.