• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavpils budžetā plāno ieņēmumu un izdevumu palielinājumu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:23, 16.02.2024


Daugavpils pilsētas šī gada budžetā tiek plānots gan ieņēmumu, gan izdevumu pieaugums, tomēr tiks veikti arī taupības pasākumi, liecina Daugavpils pilsētas apvienotajā komiteju sēdē izskatītais pašvaldības 2024.gada budžeta projekts.



Kā VS.LV informēja pašvaldībā, šī gada Daugavpils pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 138,38 miljoni eiro, bet izdevumi - 149,7 miljoni eiro, starpību sedzot no budžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā, kas bija aptuveni 10,5 miljoni eiro. Pašvaldība lēš, ka budžeta izdevumi būs par 16,2 miljoniem eiro lielāki nekā pērn.

Salīdzinoši pērn februārī sākotnēji pieņemtajā Daugavpils pilsētas budžetā 2023.gadā pilsētas ieņēmumi bija plānoti 116,25 miljoni eiro, bet izdevumi - 126,8 miljoni eiro, starpību sedzot no budžeta pārpalikuma. Gada gaitā budžetā tika veikti grozījumi.

Pašvaldība uzsver, ka budžeta projekts ticis izstrādāts "bez deficīta un papildu aizdevuma no Valsts kases", lai arī "valsts līmenī pieņemtie lēmumi, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas politika un kopējā ekonomiskā situācija" būtiski esot ietekmējusi šī gada budžeta situāciju.

Arī Daugavpils pašvaldības vadība pārmet, ka budžeta pieņemšanu esot apgrūtinājusi "valdības īstenotā finanšu politika". "Lielu izaicinājumu sagādāja gan minimālās algas apmēra pieaugums, gan izmaiņas pedagogu atalgojumā, kā arī papildu izdevumi jaunu sociālo pakalpojumu sniegšanai," teikts pašvaldības paziņojumā.

Pedagogu atalgojuma celšanas rezultātā kopumā sākumskolu, pamatskolu un vidusskolu darbības nodrošināšanai šogad būs nepieciešami 28,55 miljoni eiro.

Lai arī jau no projekta sākuma bija zināms, ka deinstitucionalizācijas procesa sākšanā tiek ieguldīti Eiropas Savienības līdzekļi un atbalsts būs pieejams uz laiku, arī Daugavpils pašvaldība pārmet, ka ar šo gadu valsts vairs nefinansējot šo sociālo funkciju.

"Papildu slogu uz sociālo budžetu radījusi valsts noteikto pabalstu saņemšanas sliekšņu celšana: pieauguši izdevumi mājokļa pabalstam, ir kļuvis augstāks garantētā minimālā ienākuma (GMI), trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis, kas dod tiesības uz pabalstiem, saņemot lielākus ienākumus, un kopumā palielina pabalstu saņēmēju skaitu," klāsta pašvaldība.

Pašvaldības aizņēmumu pamatsummas atmaksai ieplānoti 5,6 miljoni eiro. Daugavpils pašvaldība piesauc inflāciju eirozonā un Eiropas Centrālās bankas lēmumus celt procentu likmes, līdz ar to pieaugušas arī Valsts kases aizdevumu likmes pašvaldībām. Šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, procentu maksājumi Daugavpils pašvaldības aizņēmumiem esot pieauguši par 1 miljonu eiro.

Pašvaldība atzīmē, ka budžeta sabalansēšanai nācies pieņemt arī nepopulārus lēmumus, piemēram, palielināt braukšanas maksu pilsētas sabiedriskajā transportā no 1.marta no 0,70 uz 1 eiro par braucienu. Paralēli tiks saglabāti braukšanas atvieglojumi vairākām iedzīvotāju grupām. Pensionāriem tiek noteikta atlaide 0,50 eiro. Tiks pārskatīta mēnešbiļešu sistēma, padarot to iegādi izdevīgāku iedzīvotājiem, kuriem sabiedriskais transports jālieto ikdienā, sola pašvaldība.

Līdz ar sociālo izdevumu pieaugumu saistībā ar GMI, maznodrošinātās un trūcīgās mājsaimniecības statusa ienākuma sliekšņa celšanu, pārskatīta pašvaldības brīvprātīgo sociālo pabalstu sistēma - esot saglabāti pieprasītākie atbalsta veidi, paplašināts atbalsts ģimenēm, kas audzina slimus bērnus, taču nācies atteikties "no dažām iepriekš īstenotajām iniciatīvām". Kopumā Sociālā dienesta izdevumu apjoms šogad tiek lēsts 19,8 miljoni eiro.

Taupības režīms skaršot visas sfēras, tajā skaitā komunālo jomu, pašvaldības teritoriju uzturēšanas darbus un apgaismojuma sistēmu. Tiks pārskatīts arī pašvaldības līdzfinansējuma apjoms daudzdzīvokļu māju un tām piegulošo teritoriju labiekārtošanas programmās, vienlaikus meklējot iespēju vismaz daļēji saglabāt pašvaldības atbalstu renovējamiem mājokļiem, kas piesaista "Altum" finansējumu.

Arī turpmāk tiks nodrošināts līdzfinansējums skolēnu ēdināšanai, šim mērķim paredzot vairāk nekā 4,5 miljonus eiro. Pašvaldība turpinās īstenot vasaras nodarbinātības programmu jauniešiem un rīkot bērnu un jauniešu vasaras nometnes. Atbalstu turpinās saņemt Sporta skolas un sporta organizācijas.

Kultūras jomā līdzekļu ekonomiju notikšot, īstenojot kultūras iestāžu reorganizāciju. "Izmaiņas veiktas ar mērķi efektīvāk koordinēt pašvaldības struktūrvienību darbu ar skaidri noteiktām funkcijām katrā jomā, nodrošināt materiāltehnisko un cilvēkresursu lietderīgu izmantošanu un taupīt finanšu resursus. Šajā nozarē veiktā reorganizācija ļauj arī efektīvāk koordinētu pašvaldības struktūrvienību darbu, kā arī pilnveidot un attīstīt vienotu un kvalitatīvu Daugavpils kultūras un tūrisma piedāvājumu," klāsta pašvaldība.

Aizvadītajā gadā noslēgušies vairāki vērienīgi ES fondu līdzfinansētie projekti. Šogad projektu īstenošanas intensitāte būs mazāka. Turpinās darbs pie industriālā parka izveides Augšdaugavas novada Locikos, kā arī akceptēti vairāki iesniegtie projekti un tiek veidotas iestrādes citām iecerēm, kuru īstenošanai plānots piesaistīt ES struktūrfondu un valsts finansējumu.

Budžeta projekts un ar to saistītie lēmumi tika virzīti galīgajai apstiprināšanas domes sēdē 20.februārī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Lasiet arī