• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētījums: uzņēmumi joprojām ir pakļauti lielam inflācijas spiedienam (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:17, 09.02.2024


Daudzu darba devēju un darba ņēmēju dienaskārtībā svarīgs jautājums bija darba algas paaugstināšana.


Sarunas par naudu nekad nav vienkāršas.

Salīdzinoši augstas inflācijas un citu biznesa vides izaicinājumu dēļ aizvadītajā gadā gandrīz puse Latvijas uzņēmumu piedzīvoja izmaksu pieaugumu, ko nācās risināt ar produkcijas vai pakalpojumu cenu palielināšanu, izmaiņām piedāvājumā vai ar peļņas samazināšanu. Sarežģītajos apstākļos uzņēmumiem nācās arī pastiprināti rūpēties par kolektīva saliedēšanu, liecina biznesa pētījuma "Vadītāja digitālais portrets" rezultāti.

Lai arī 2023.gadā inflācija stabili samazinājās, Latvijā tā joprojām bija krietni augstāka par vidējo pēdējā desmitgadē. Tas neapšaubāmi atsaucās uz uzņēmumu darbību. 42% aptaujāto uzņēmumu vadītāju atzina, ka aizvadītajā gadā turpinājuši palielināties izdevumi, kas saistīti ne vien ar izejvielu iegādi, bet arī algu palielinājumu darbiniekiem un augstākām procentu likmēm, piemēram, līzingā iegādājoties automašīnas.

Cenšoties pārvarēt izaicinājumus, 17% respondentu koriģējuši piedāvāto preču vai pakalpojumu klāstu un attiecīgi arī to cenas, bet 13% pielikuši papildu pūles pārdošanā, ieviešot jaunus tirdzniecības kanālus.

Rezultāti gan bijuši visnotaļ atšķirīgi. 35% izdevies palielināt ieņēmumus, kamēr 18% naudas plūsma apsīkusi. Vēl 2% klājies tik slikti, ka nācies īslaicīgi apturēt uzņēmuma darbību. Būtiskas izmaiņas nav piedzīvojusi vien ceturtā daļa uzņēmumu.

"2023.gads iezīmēja atgriešanos pie normālākas uzņēmējdarbības pēc vairākiem pandēmijas un ģeopolitisko izaicinājumu gadiem. Tomēr uzņēmumu vadītāju aptauja skaidri parāda, ka ar papildu grūtībām nācās tikt galā kā uzņēmumiem, tā darbiniekiem. Piemēram, daudzu darba devēju un darba ņēmēju dienaskārtībā svarīgs jautājums bija darba algas paaugstināšana, lai segtu augstās inflācijas izraisītos papildu tēriņus. Sarunas par naudu nekad nav vienkāršas, un tas ietekmē atmosfēru kolektīvā, tādēļ 28% uzņēmumu pērn regulāri rīkoja kolektīva saliedēšanas pasākumus, bet teju katrā desmitajā kompānijā darbiniekiem bija pieejams psihologs," pētījuma rezultātus komentē eksperts Viesturs Slaidiņš.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī

Ekonomika Gada inflācija februārī Latvijā bija 0,4%

Patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2023.gada februāri - palielinājās par 0,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Gada inflācija janvārī Latvijā bija 0,9%

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pasaule Ķīnā janvārī 15 gados lielākā deflācija

Patēriņa cenām Ķīnā janvārī gada griezumā reģistrēts straujākais kritums kopš 2009.gada otrā pusgada, bet ražotāju cenām kritums fiksēts sešpadsmito mēnesi pēc kārtas, liecina valsts statistikas biroja publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: Latvijā ir viens no zemākajiem inflācijas rādītājiem ES (+VIDEO)

Tajā pašā laikā augstā nenoteiktība un politiskās diskusijas ir bijuši šķēršļi, lai ātrāk atgūtos privātpersonu patēriņš.