Eksperts prognozē lielu lomu ūdeņradim Latvijas transportā (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 11:22, 09.02.2024 0

Problēma ir tā, ka ir nepieciešami ļoti specifiski uzglabāšanas apstākļi

 

Pēc žurnāla Profi Latvija galvenā redaktora Guntara Pulsa domām, ūdeņradis varētu rast lietojumu smagajā komerctransportā - sektorā, kas aktīvi meklē veidus, kā panākt mazāk izmešu. Atšķirībā no akumulatora elektroauto šī tehnoloģija ļauj ātri uzpildīt degvielu un veikt garus braucienus, neradot kaitīgas atgāzes.

"Elektriskajai piedziņai smagajos vilcējos neiet viegli. Akumulatori ir lieli un ļoti smagi, lādējas ilgi, un beigās spēj nobraukt vien 200 km. Jā, daži sociāli atbildīgi uzņēmumi, kas ir gatavi tehnoloģiju pavērsieniem, tos izmanto vietējiem kravu pārvadājumiem, taču reģionālajiem... īsti reāli tas šobrīd neizskatās. Taču dažos komercpārvadājumu segmentos ūdeņraža auto var būt labāki par akumulatora elektroauto," - spriež Pulss.

Vieglo automašīnu segmentā daudz perspektīvāki ir akumulatora elektroauto. Ūdeņraža automobiļi būtībā arī ir elektroauto, vienīgi to akumulators nav īpaši ietilpīgs, bet kustībai nepieciešanā enerģija tiek ražota tieši automašīnā braukšanas laikā. Taču te, kā saka Guntars, ir savas nianses.

"Ūdeņraža problēma ir tā, ka tam nepieciešami ļoti specifiski uzglabāšanas apstākļi. Tas ir jāpilda sarežģītās tvertnēs ar milzīgu spiedienu. Jā, pilnībā uzpildīts auto spēj veikt 600 km, bet arī jaunākie akumulatora elektroauto nu jau var tikpat. Ūdeņradi var uzpildīt piecās minūtēs, kas ir ātri, taču arī svaigākie elektromodeļi, piemēram, tas pats Hyundai Ioniq 6, lieljaudas stacijā elektrību prāvam ceļa gabalam var iegūt nepilnās divdesmit minūtēs," salīdzina Guntars Pulss.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā liegs uzturēties Baltkrievijā reģistrētām automašīnām

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz Latvijā liegt uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Ekonomika Vairākos ielu posmos Rīgā ieviesīs jaunas maksas stāvvietas

Līdz 30.septembrim Rīgā vairākās ielās tiks atvērtas jaunas maksas autostāvvietas, informēja "Rīgas satiksmes" Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Sabiedrība Autovadītāji nosauca lielāko risku «pelēkajos» servisos

Vairāk nekā trešdaļa jeb 36% autovadītāju par lielāko risku "pelēkajos" servisos uzskata nekvalificētus meistarus, liecina aptaujas dati.

Interesanti fakti Kādas kļūdas Latvijas autovadītāji pieļauj ar motoru šķidrumiem (+VIDEO)

Var notikt pārnesumkārbas pārkaršana, vadības sistēmas aizsprostošanās vai bojājumi.