• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamajos 5 gados mēs redzēsim jaunuzņēmumu uzplaukumu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:53, 03.02.2024


Viens daudzsološs uzņēmums var saņemt līdz 3 000 000 eiro.


Jaunuzņēmums ir kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu.

80 miljonu eiro investīciju piesaiste noslēdzās, Eiropas Investīciju fondam kļūstot par galveno investoru. Tas nodrošinās finansējumu sēklas stadijas jaunuzņēmumiem Baltijas valstīs.

"Nākamie pieci gadi būs izšķiroši Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai. Veiksmīgi strādājošie jaunuzņēmumi turpinas izaugsmi un ceram uz tendenci, ka aizvien vairāk to darbinieki dibinās savus jaunuzņēmumus, kuru veidošanā izmantos iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi. Šādos apstākļos finansējuma pieejamība agrīnas stadijas jaunuzņēmumiem būs izšķiroša. Arī, lai ieinteresētu ārvalstu investorus. Kopumā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma attīstās labā tempā un tagad atliek tikai šo izaugsmi sekmēt un atbalstīt," saka investīciju eksperte Marija Ručevska.

Vienas investīcijas apjoms sēklas stadijas jaunuzņēmumos nepārsniegs 3 miljonus eiro. Iepriekšējo fondu ietvaros ir investēti 130 miljoni eiro kopumā 60 uzņēmumos. No tiem daudzi investīcijas saņēmušie jaunuzņēmumi ir kļuvuši par kategoriju līderiem. Fondi veiksmīgi investējis arī Latvijas jaunuzņēmumos - izglītības tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Edurio" un audio tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Sonarworks".

Baltijas tehnoloģiju ekosistēma, pieļaujot iespēju sasniegt augstus finanšu rādītājus, skaidri demonstrē savu dzīvotspēju un noturību pat šajos sarežģītajos apstākļos, kad notiek izmaiņas tirgū un kopumā ir grūti piesaistīt finansējumu. Šie pozitīvie rezultāti arī veicina investoru apetīti.

Jaunuzņēmumiem ir svarīga loma kā konkurences attīstībā, tā arī valsts ekonomikas izaugsmes veicināšanā. Jaunuzņēmumu darbība un attīstība nodrošina kā augsti apmaksātas darba vietas, tā arī sekmē inovatīvu biznesa ideju ieplūdi, augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu izstrādi, investīciju piesaisti un veicina tautsaimniecības pāreju uz modernu un inovatīvu ekonomiku.

Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības vidējā termiņa stratēģija ir ietverta arī Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027 gadam, kas paredz jaunu, uz zināšanām un inovācijām balstītu, ekonomikas modeļa veidošanu, pievēršot uzmanību kā inovācijas spējas stiprināšanai, tā arī institucionālās vides kvalitātes uzlabošanai un uzņēmējdarbības dinamisma palielināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Baltijas valstu finanšu ministri tiekas ar ASV investoriem

Piektdien, 19. aprīlī, ikgadējās Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā notika ASV Tirdzniecības kameras rīkota Baltijas finanšu ministru apaļā galda diskusija, informēja VS.LV Finanšu ministrijā.

Ekonomika Ārvalstu investori novērtējuši Latviju ar līdz šim zemāko atzīmi

Investīciju klimats Latvijā ārvalstu investoru vērtējumā 2023.gadā bija līdz šim zemākajā līmenī, veidojot 1,9 punktus no pieciem, secināts Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) veiktajā pētījumā "Ārvalstu investīciju vides indekss 2023".

Ekonomika Finansējums tiks piešķirts kokapstrādei, mēbeļu nozarei, farmaceitikai (+VIDEO)

Aizdevums ar kapitāla atlaidi lielu investīciju projektu īstenošanai paredzēts vidējiem un lieliem komersantiem.