• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamajos 5 gados mēs redzēsim jaunuzņēmumu uzplaukumu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:53, 03.02.2024


Viens daudzsološs uzņēmums var saņemt līdz 3 000 000 eiro.


Jaunuzņēmums ir kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu.

80 miljonu eiro investīciju piesaiste noslēdzās, Eiropas Investīciju fondam kļūstot par galveno investoru. Tas nodrošinās finansējumu sēklas stadijas jaunuzņēmumiem Baltijas valstīs.

"Nākamie pieci gadi būs izšķiroši Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai. Veiksmīgi strādājošie jaunuzņēmumi turpinas izaugsmi un ceram uz tendenci, ka aizvien vairāk to darbinieki dibinās savus jaunuzņēmumus, kuru veidošanā izmantos iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi. Šādos apstākļos finansējuma pieejamība agrīnas stadijas jaunuzņēmumiem būs izšķiroša. Arī, lai ieinteresētu ārvalstu investorus. Kopumā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma attīstās labā tempā un tagad atliek tikai šo izaugsmi sekmēt un atbalstīt," saka investīciju eksperte Marija Ručevska.

Vienas investīcijas apjoms sēklas stadijas jaunuzņēmumos nepārsniegs 3 miljonus eiro. Iepriekšējo fondu ietvaros ir investēti 130 miljoni eiro kopumā 60 uzņēmumos. No tiem daudzi investīcijas saņēmušie jaunuzņēmumi ir kļuvuši par kategoriju līderiem. Fondi veiksmīgi investējis arī Latvijas jaunuzņēmumos - izglītības tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Edurio" un audio tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Sonarworks".

Baltijas tehnoloģiju ekosistēma, pieļaujot iespēju sasniegt augstus finanšu rādītājus, skaidri demonstrē savu dzīvotspēju un noturību pat šajos sarežģītajos apstākļos, kad notiek izmaiņas tirgū un kopumā ir grūti piesaistīt finansējumu. Šie pozitīvie rezultāti arī veicina investoru apetīti.

Jaunuzņēmumiem ir svarīga loma kā konkurences attīstībā, tā arī valsts ekonomikas izaugsmes veicināšanā. Jaunuzņēmumu darbība un attīstība nodrošina kā augsti apmaksātas darba vietas, tā arī sekmē inovatīvu biznesa ideju ieplūdi, augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu izstrādi, investīciju piesaisti un veicina tautsaimniecības pāreju uz modernu un inovatīvu ekonomiku.

Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības vidējā termiņa stratēģija ir ietverta arī Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027 gadam, kas paredz jaunu, uz zināšanām un inovācijām balstītu, ekonomikas modeļa veidošanu, pievēršot uzmanību kā inovācijas spējas stiprināšanai, tā arī institucionālās vides kvalitātes uzlabošanai un uzņēmējdarbības dinamisma palielināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Lasiet arī

Ekonomika Finansējums tiks piešķirts kokapstrādei, mēbeļu nozarei, farmaceitikai (+VIDEO)

Aizdevums ar kapitāla atlaidi lielu investīciju projektu īstenošanai paredzēts vidējiem un lieliem komersantiem.

Sabiedrība Pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju

Konstatēts risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā par ES fondu un Atveseļošanas fonda (AF) plāna ieviešanas statusu 2023.gada decembrī - 2024.gada janvārī, kuru otrdien, 20.februārī, uzklausīs valdība.

Ekonomika Somijas elektronisko komponenšu ražotājs atvērs rūpnīcu Liepājā

Sadarbojoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) un Liepājas speciālajai ekonomiskajai zonai (SEZ) panākta vienošanās par Somijas uzņēmuma "Crimppi" rūpnīcas izveidi Liepājā, informē LIAA pārstāvji.

Kriminālziņas Rīgas pašvaldība atkāpsies no sadarbības ar arābu investoru, ja...

Rīgas pašvaldība atkāpsies no sadarbības ar potenciālo Andrejsalas investoru Mohamedu Ali Alabbaru, ja atklāsies viņa saistība ar Baltkrieviju, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.