• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mazumtirdzniecības apgrozījums pērn Latvijā sarucis par 2,1%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 22:35, 29.01.2024


Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pagājušajā gadā pēc kalendāri koriģētajiem datiem salīdzināmās cenās samazinājies par 2,1% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Foto: pixabay

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bija kritums par 3,5%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 2,3%, bet autodegvielas - palielinājās par 1,3%.

2023.gada decembrī, salīdzinot ar 2022.gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,1%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bija kāpums par 1,2%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 2,9%, bet autodegvielas - samazinājās par 4,4%.

Salīdzinot ar 2022.gada decembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 26,6%, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā - par 13,7%, kā arī mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā - par 10,3%.

Apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces, - par 22,6%, un to ietekmēja atsevišķu uzņēmumu saimnieciskās pamatdarbības veida maiņa. Apgrozījums samazinājās arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos - par 4% un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā - par 2,9%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, 2023.gada decembrī, salīdzinot ar 2022.gada decembri, pieauga par 0,6%.

Savukārt 2023.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,1%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,8%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,4%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 0,2%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 11,5%. Lielākais apgrozījuma kritums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā - par 8%, nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces - par 4,8%, un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos - par 4,6%.

2023.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 11,5%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī