• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Olainē tika izgudrotas jaunas ķīmiskās tehnoloģijas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:01, 27.01.2024


Projekts tiek īstenots, pateicoties LIAA un Innowation Norway atbalstam.


Olaine tiek uzskatīta par Latvijas ķīmiskās rūpniecības centru.

Pašmāju uzņēmums "Biolar" divu gadu laikā pētījumos ieguldījis 113 000 EUR un izstrādājis divas jaunas ūdens alkīdu emulsijas, kas izgājušas laboratorijas un pilotēšanas pārbaudes un var tikt izmantotas universālu ūdens krāsu ražošanai.

Viens modificēts alkīdu emulsijas variants, kurš paredzēts īpašiem laku un krāsu materiāliem un ekspluatācijai sarežģītos apstākļos, pašlaik atrodas pilotēšanas pārbaudēs stadijā, ziņoja Igors Sivačovs, ķīmisko procesu inženieris.

Nākotnē visas šīs emulsijas tiks izmantotas gatavo krāsas un laku ražošanā, piedāvājot patērētājiem plašāku kvalitatīvu, drošu un vides draudzīgu materiālu izvēli. Liels viegli gaistošo organisko savienojumu saturs ir galvenais iemesls tam, kāpēc tradicionālie laku un krāsu materiāli bieži vien nav droši cilvēkiem un videi, par ko brīdina īpašas riska frāzes un marķējumi uz šādu produktu etiķetēm. Patērētājs ar to saskaras, kā ar stipri izteiktu smaku, nepieciešamību lietot aizsardzības līdzekļus, kā arī nepieciešamību rūpīgi vēdināt svaigi nokrāsotas telpas. Tomēr cilvēki bieži neaizdomājas vai nezina par ietekmi, kura tiek atstāta uz apkārtējo vidi.

Lielākā daļa organisko šķīdinātāju, ko izmanto laku un krāsu materiālu ražošanā, ir ogļūdeņraži - naftas ķīmijas nozares produkti un šis faktors pats par sevi jau izraisa neatjaunojamo dabas resursu izsmelšanu. Turklāt, krāsas žūšanas laikā notiek galvenās negatīvās sekas. Katrs organiskais šķīdinātājs, kas nokļūst atmosfērā, agrāk vai vēlāk oksidēs ar gaisa skābekli līdz CO2 - oglekļa dioksīdam, kas savukārt veicina siltumnīcefekta pastiprināšanos.

Projekts tiek īstenots Olainē no 2022.gada 6.oktobra līdz 2024.gada 30.aprīlim, pateicoties LIAA un Innowation Norway atbalstam. Kopējā projekta izmaksas ir 113 000 EUR, no kurām vairāk nekā 80 000 EUR ir valsts līdzfinansējums un atbalsts no Norvēģijas Grantu fonda. Šī projekta īstenošana ir pirmā pakāpe pakāpeniskai pārejai no tradicionālajiem laku un krāsu materiāliem, veidotiem uz šķīdinātāju bāzes un uz ūdens materiāliem. Materiālu izpēti uzņēmums veic sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Lietuvas testēšanas laboratoriju. Projekts vērsts uz inovatīvu polimēru emulsiju izstrādi, lai ražotu krāsas ar samazinātu CO2 emisiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Ekonomika Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī