• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vairāk nekā 13 000 t atkritumu gadā Rīgā tiek atkārtoti izmantotas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:26, 25.01.2024


Tagad mākslīgais intelekts šķiros konteineros izmesto.


Iedzīvotāji nodevuši jau vairāk nekā 200 atkārtoti izmantojamu materiālu, no kuriem liela daļa jau nonākusi tālākā apritē.

Rīgas atkritumu šķirošanas centrā ieviesis progresīvu un modernu mākslīgā intelekta risinājumu, kas diennakts režīmā fiksē un analizē vairumu uz šķirošanas līnijas nonākušo dalīti vākto atkritumu. Balstoties uz iegūtajiem sistēmas datiem, darba organizācija un resursu plānošana kļuvusi vēl efektīvāka, informē uzņēmuma Otrreizējo materiālu apsaimniekošanas departamenta vadītājs Māris Vējiņš.

Industriālo atkritumu apsaimniekotājs veic to atkritumu atkārtotu pāršķirošanu, kurus gan uzņēmumi, gan iedzīvotāji izmetuši vieglā iepakojuma - metāla, plastmasas, papīra un kartona - konteineros vai arī ievietojuši pašpresējošos konteineros. Uzņēmums ik gadu pāršķiro vidēji 20 000 tonnu otrreizēju izejvielu, no kurām aptuveni divas trešdaļas ir derīgas tālākai pārstrādei.

Somijas uzņēmums aprīkojis atkritumu šķirošanas centru, Vietalvas ielā 5, ar mākslīgā intelekta risinājumiem, kas analizē uz konveijera lentes nonākušos atkritumus pēc to izskata, formas, materiāla vizuāli nosakāmajām īpašībām un etiķetēm un kas atbilstoši noteiktiem algoritmiem spēj precīzi noteikt materiāla veidu un svaru.

Sistēmai strādājot ilgāku laika periodu, tās precizitāte arvien vairāk uzlabojas, jo materiālu un iepakojuma veidu datu bāze nepārtraukti tiek papildināta. Ja sākotnēji iepakojums tika fiksēts pilnā izmērā, tad šobrīd vienības tiek uzskaitītas arī tad, ja redzama tikai neliela daļa no iepakojuma vai etiķetes.

"Sistēma spēj uztvert vizuālos datus un tos interpretēt, līdzīgi kā to dara cilvēks. Izmantojot datorredzes priekšrocības, mums ir iespēja optimizēt šķirošanas procesus, kā arī uzlabot darba efektivitāti un precizitāti, jo šī programma sniedz ieteikumus, lai cilvēkresursi tiktu izmantoti lietderīgāk. Proti, morfoloģijas dati sniedz precīzu ieskatu tajā, kāda veida un cik daudz atkritumu katrā dienā bija šķirošanas līnijā, tāpēc spējam noteikt optimālo nepieciešamo darbinieku skaitu un izvietojumu pie šīm līnijām," stāsta Vējiņš.

Sistēma atšķir dažādus plastmasas izstrādājumus, piemēram, atkritumus, kas ražoti no polietilēntereftalāta (PET), polivinilhlorīda (PVC), LDPE un HDPE materiāla, polistirola u.c. Tāpat tā atpazīst dažādus papīra iepakojumus, piemēram, biroja papīru vai papīru, uz kā tiek drukāti laikraksti, kā arī stikla, metāla un koka iepakojuma veidus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule EP deputāti prasa stingrākus noteikumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 13.martā, pieņēma priekšlikumus, lai visā Eiropas Savienībā (ES) novērstu un samazinātu pārtikas un tekstilizstrādājumu atkritumu rašanos, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.