• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Koplietošanas automašīnas Rīgā kļūst lētākas nekā taksometri (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:40, 17.01.2024


Pieprasījumu nosaka arvien ierobežotāka Rīgā stāvvietu pie mājām pieejamība, pieaugošās uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī jauna transportlīdzekļa iegāde kļūst arvien dārgāka.


Jaunā paaudze jau aug ar citu dzīves modeli - viņi vairāk izvēlas maksāt pēc vajadzības, nevis pirkt īpašumā.

Latvijas autoeksperti paredz būtisku koplietošanas tirgus izaugsmi 2024.gadā, ko sekmē iedzīvotāju paradumu maiņa, it īpaši gados jaunākajiem Rīgas iedzīvotājiem, kas nesteidz iegādāties īpašumā savu automašīnu.

Auto koplietošanas platformas līdzdibinātāja Egija Gailuma atzīst: "Latvijā šī niša ir tikai sākumstadijā, tāpēc tās attīstības potenciāls ir augsts, un šobrīd ir labvēlīgs laiks, lai tas augstu gana strauji uz Rīgas iedzīvotāju rēķina. Auto līzinga maksājuma pieaugums, mūžīgās auto novietošanas problēmas pie dzīvokļu mājām, it īpaši centrā un mikrorajonos, pieaugošās ekspluatācijas un servisa izmaksas, kā arī jaunu un mazlietotu auto sadārdzinājums ir veicinošie faktori, kas liek iedzīvotājiem kļūt pragmatiskākiem un izmantot koplietošanas platformas savām ērtībām. Mūsu statistika liecina, ka vairāk nekā 70% mūsu aktīvo platformas lietotāju, to dara regulāri."

Tāpat koplietošanas auto pieprasījumu nosaka arvien ierobežotāka Rīgā stāvvietu pie mājām pieejamība, pieaugošās uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī jauna transportlīdzekļa iegāde kļūst arvien dārgāka. Vēl svarīgs faktors, ka koplietošanas auto cenas ziņā spēj konkurēt ar taksometriem arī nelielos attālumos.

Platformas līdzdibinātāja Egija Gailuma atzīst: "Latvijā šī niša ir tikai sākumstadijā, tāpēc tās attīstības potenciāls ir augsts, un šobrīd ir labvēlīgs laiks, lai tas augstu gana strauji uz Rīgas iedzīvotāju rēķina. Auto līzinga maksājuma pieaugums, mūžīgās auto novietošanas problēmas pie dzīvokļu mājām, it īpaši centrā un mikrorajonos, pieaugošās ekspluatācijas un servisa izmaksas, kā arī jaunu un mazlietotu auto sadārdzinājums ir veicinošie faktori, kas liek iedzīvotājiem kļūt pragmatiskākiem un izmantot koplietošanas platformas savām ērtībām. Mūsu statistika liecina, ka vairāk nekā 70% mūsu aktīvo platformas lietotāju, to dara regulāri."

Koplietošanas auto izmantošana pasaulē jau parāda būtisku sabiedrības paradumu maiņu lielpilsētās. Pilsētnieki, kuri dzīvo dzīvokļos, arvien vairāk apzinās, ka viņiem nav vērts turēt īpašumā automašīnu, ja to izmanto tikai dažas reizes mēnesī. Arī rīdzinieki arvien vairāk apzinās, ka transportlīdzeklis īpašumā sarežģī, nevis atvieglo viņu ikdienu - mūžīgās problēmas, kur un cik daudz izmaksās auto stāvvieta, augstie līzinga maksājumi, kā arī pieaugošās servisa un ekspluatācijas izmaksas, veicina izvēli par labu koplietošanas automašīnai.

Ieguvēji ir arī pilsētplānotāji, jo šis ir veids, kā risināt pieaugošu transporta problēmu galvaspilsētā. Gailuma norāda, ka koplietošanas auto arvien drosmīgāk izkonkurē otras mašīnas statusu ģimenē: "Grūti iedomāties ģimenes Rīgā, kas dzīvo dzīvoklī un var uzturēt divus transportlīdzekļus Rīgas centrā un arī blīvi sabūvētos mikrorajonos. Mēs redzam, ka ģimenes atsakās no otra auto un vajadzības gadījumā izmanto koplietošanas platformas." Vēl būtisks faktors, ka jaunā paaudze jau aug ar citu dzīves modeli - viņi vairāk izvēlas maksāt pēc vajadzības, nevis pirkt īpašumā. Turklāt šādā veidā viņi var atļauties jaunas statusa automašīnas, kas viņiem ir svarīgi.

Latvijas tirgus potenciāls ir augsts un tas katru gadu palielinās, ko apliecina lielais lietotāju skaits. Turklāt sabiedrība ir gatava pārejai uz videi draudzīgākām elektroautomašīnām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Lasiet arī

Ekonomika Volvo mūsu valstī izrādījās «līderis» viltotu nobraukumu ziņā (+VIDEO)

Pārbaude pirms iegādes ir obligāta jebkuram lietotam auto.

Ekonomika Eksperts prognozē lielu lomu ūdeņradim Latvijas transportā (+VIDEO)

Problēma ir tā, ka ir nepieciešami ļoti specifiski uzglabāšanas apstākļi

Ekonomika Mūsu valstī finansējums auto iegādei ir ierobežots, tirgus ir mazākais (+VIDEO)

Latvija nav sasniegusi 2007. gada pārdošanas līmeni, kas jau noticis Lietuvā un Igaunijā.

Ekonomika Auto asociācija: Latvijas auto tirgus pērn bijis mazākais Baltijas valstīs

Latvijā no 2023.gada janvāra līdz 2023.gada novembrim kopējais reģistrētais jauno automašīnu skaits bija 17 895, kas, salīdzinot ar jauno vieglo automobiļu reģistrāciju starp Baltijas valstīm, ir vismazākais rādītājs, aģentūrai LETA pavēstīja Auto asociācijā.