• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektrum Lietuva par 30 miljoniem eiro būvēs savu pirmo vēja parku Lietuvā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 21:01, 16.01.2024


Latvijas valstij piederošās enerģētikas grupas "Latvenergo" uzņēmums Lietuvā "Elektrum Lietuva" sāk sava pirmā vēja parka izveidi, Akmenes rajonā, Lietuvas ziemeļos, īstenotajā projektā ieguldot ap 30 miljoniem eiro.


Foto: LETA

Kā informēja "Elektrum Lietuva", uzņēmums no privātiem attīstītājiem, kuru nosaukumu neatklāj, pārņēmis kompāniju, kurai ir atļauja būvēt vēja parku ar jaudu līdz 15 megavatiem (MW).

Darījuma summu un citas detaļas uzņēmumā neatklāja.

"Elektrum Lietuva" vadītājs Martīns Giga paskaidroja, ka darījums atbilst gan kompānijas, gan tās īpašnieces mērķim nostiprināt līdera pozīcijas zaļās enerģijas ražošanā reģionā.

Kā stāstīja Giga, jau ir saņemta atļauja netālu no Naujoji Akmenes būvēt trīs turbīnas, katru ar piecu MW jaudu.

Plānots, ka jaunajā vēja parkā elektrības ražošanu sāks 2025.gada otrajā pusē. Gaidāms, ka vēja parkā gadā saražos 54 000 megavatstundas elektrības, ko kompānija pārdos gan tieši klientiem, gan tirgū.

Tas ir pirmais "Elektrum Lietuva" attīstītais vēja parks.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste norāda, ka vēja parks Lietuvā kopā ar Latvijā īstenotajiem vēja parku projektiem nākotnē būs būtisks ieguldījums saražotās elektroenerģijas daudzumā, kā arī reģiona energoneatkarībā.

Čakste atzīmē, ka ienākumi no šī parka plūdīs uz Latviju.

"Latvenergo" ir paziņojusi par plāniem kopā ar "Latvijas valsts mežiem" Latvijā izveidot ap 130 vēja turbīnu, kuru kopējā jauda sasniedz 800 MW.

Grupa interesējas arī par iespējām attīstīt atkrastes vēja parkus.

Lietuvas lietišķais laikraksts "Verslo žinios" decembrī vēstīja, ka "Elektrum Lietuva" vēja parkos līdz 2030.gadam plāno investēt ap 1,3 miljardiem eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Ekonomika Latvijā trūkst vides ekspertu vēja elektrostaciju ietekmes uz vidi novērtējumiem

Latvijā ietekmes uz vidi novērtējumu veikšanai trūkst vides ekspertu, jo sākto potenciālo vēja elektrostaciju projektu skaits ir liels, Elektroenerģijas tirgus jaunākajā apskatā informē AS "Latvenergo" vēja un saules parku attīstības direktore Ilvija Boreiko.

Ekonomika Birža iekļaus Latvenergo obligācijas parāda vērtspapīru sarakstā

Birža "Nasdaq Riga" 23.februārī iekļaus AS "Latvenergo" jaunemitētās zaļās obligācijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā, teikts biržas publiskotajā informācijā.

Sabiedrība Latvenergo TEC obligātā iepirkuma ietvaros jaudas maksās gadā saņem 21 miljonu eiro

AS "Latvenergo" TEC obligātā iepirkuma ietvaros par uzstādītajām elektroenerģijas jaudas maksām gadā saņem 21 miljonu eiro, trešdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde sacīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) valsts sekretāre Līga Kurevska.