• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ceļu būvniecība Latgalē paredzēta pat līdz 2052. gadam (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:21, 08.01.2024


Jaunie maršruti vairs neskars robežu, bet kalpos Latvijas aizsardzības attīstībai.


Latgalē būs mazāk tranzīta šoseju.

Lai mazinātu nomales efektu, nepieciešams uzlabot Latvijas Austrumu pierobežas sasniedzamību, teikts Rīcības plānā Latgales ekonomikas izaugsmei, kas rīt tiks apspriests Saeimā. Attiecīgi Rīcības plāns paredz jaunas ātrgaitas maģistrāles izbūvi, nodrošinot iespēju būtiski īsākā laikā sasniegt Austrumu pierobežas teritoriju no Rīgas un otrādi. Tas uzlabos gan uzņēmumu, gan iedzīvotāju attīstības iespējas.

Satiksmes ministrijas izstrādātais informatīvais ziņojums "Par valsts autoceļu attīstību no 2020. līdz 2040. gadam" (izskatīts Ministru kabineta 2021.gada 29.jūnija sēdē) paredz veidot autoceļu tīklu, kas nodrošinās Rīgas apvedceļa sasniedzamību no jebkura administratīvā centra Latvijā ne ilgāk kā divu stundu laikā. Valsts galvenos autoceļus paredzēts pārbūvēt par ātrgaitas autoceļiem, līdz 2040. gadam izbūvējot vairāk nekā 1000 km ātrgaitas autoceļu ar maksimālo braukšanas ātrumu 130 kilometriem stundā.

Informatīvajā ziņojumā plānotajos ceļu uzlabošanas darbos sadaļā “2.1.3. Valsts galveno autoceļu pārbūves 3. posms no 2035. gada līdz 2040. gadam” iekļauti divi būtiskākie ceļu posmi Austrumu pierobežas sasniedzamībai:

-15. projekts - "Autoceļa A12 Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža (Terehova) posma Jēkabpils - Rēzekne pārbūve"- 89,0 km.

-16. projekts - "Autoceļa A6 Rīga - Daugavpils - Krāslava - Baltkrievijas robeža (Pāternieki) posma Jēkabpils - Daugavpils pārbūve"- 76,7 km.

Savukārt, Satiksmes ministrijas izstrādātajā Informatīvā ziņojuma “Par Eiropas transporta tīkla pamattīklā esošo valsts galveno autoceļu pārbūves līdz 2030. gadam pamatojumu” projektā (TAP portāla Nr. 21-TA-1412) norādīts, ka neviena Autoceļa A12 posma pārbūve nav ekonomiski pamatota ne īstermiņā, ne ilgtermiņā. Autoceļa A6 posma Koknese–Pāternieki (valsts robeža) pārbūve visā tā garumā ir ekonomiski pamatota sākot no 2052. gada.

Papildus ziņojuma projektā norādīts, ka Krievijas un Baltkrievijas pierobežu teritorijās TEN-T autoceļi tiek “samazināti” no pamattīkla uz visaptverošo, TEN-T visaptverošā tīkla ceļiem līdz 2050.gada 31.decembrim īpašas prasības attiecībā uz konstrukciju ir dzēstas, līdz ar to autoceļu A6 un A12 posmi no krustojuma ar autoceļu A13 līdz valsts robežai pārbūvēti netiek.

Vienlaikus nepieciešama jauna plānošanas pieeja attiecībā uz sasniedzamību – jāveido aizsardzības-pielāgošanas risinājumi (līdzīgi kā klimata pielāgošanās pasākumi), kas būtu divējādā pielietojuma risinājumi, nodrošinot militāro un civilo pielietojumu, piemēram, mobilitātes un pretmobilitātes infrastruktūra, kas reizē var nodrošināt būtisku potenciālo ietekmi reģionālai attīstībai (saistībā ar reģionālo mobilitāti) un klimata pielāgošanās pasākumiem. Līdzīgi divējādo pielietojumu var skatīt jebkurai pakalpojumu infrastruktūrai, kas var nodrošināt gan pakalpojumu pieejamību, gan reizē var būt risinājumi civilai aizsardzībai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība «Latgolys Saeima» iestājas par Varakļānu pilsētas identitāti (+VIDEO)

Pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām.

Ekonomika Saeimas apakškomisijā secina, ka Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti

Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti un viņus neapmierina ministriju sniegtās atbildes, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēdē rezumēja tās vadītāja Anna Rancāne (JV).

Interesanti fakti Gar autoceļiem sāk uzstādīt ceļazīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valod

Gar valsts autoceļiem sāk uzstādīt kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valodā, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.