• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas augstskolas strādā pie zinātnes komercializācijas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:43, 02.01.2024


Ir vajadzīgs uzlabot procesus abās pusēs: gan universitātēs, gan likumos un noteikumos.


Jaunie akadēmiskie spēki RTU nodarbojas ar perspektīviem projektiem.

Zinātniskās darbības likums un universitāšu intelektuālā īpašuma licencēšanas un pārdošanas likumi nosaka dažādus ierobežojumus zinātniski ietilpīgu jaunuzņēmumu dibināšanā. Iecerēts, ka grozījumi Zinātniskās darbības likumā šo jomu sakārtos, palīdzot rasties lielākam skaitam uzņēmumu ar augstu potenciālu, raksta vietne labsoflatvia.lv.

“Identificējot un analizējot līdzšinējo pieredzi, mēs esam izstrādājuši priekšlikumu Zinātniskās darbības likumam, lai, to nepārkāpjot, varētu nodot intelektuālo īpašumu komercializācijas nolūkiem, izmantojot efektīvās pārrunas,” teic Rīgas Tehniskās universitātes inovāciju prorektore Liene Briede.

Latvijas Universitātes pētnieks un tehnoloģiju pārneses eksperts, biotehnoloģiju uzņēmuma līdzdibinātājs Mārtiņš Borodušķis teic, ka likuma grozījumi ļautu vienkāršot universitātes radīta intelektuālā īpašuma licencēšanu, neejot līdz šim obligāto publiskās izsoles ceļu.

Zinātniskās darbības sektorā intelektuālā īpašuma virzīšana komercializācijai varētu notikt mērķtiecīgāk. L. Briede pieļauj, ka tas savā ziņā ir saistīts ar iziešanu ārpus komforta zonas, jo prasa savas tehnoloģijas aktīvu pārdošanas procesu. Tas universitātēs iepriekš nav aktīvi darīts. Lai situāciju mainītu, ir vajadzīgs uzlabot procesus abās pusēs: gan universitātēs, gan likumos un noteikumos. RTU strādā pie tā, lai identificētu risinājumus, kam ir komercializācijas potenciāls.

“Ir nedaudz jākoriģē pieeja un mērķtiecīgāk jāstrādā pie procesa, kas ļautu no universitātēm izrotēt šādus tehnoloģiski ietilpīgus uzņēmumus. Bez tā mēs nevaram gaidīt šādu jaunuzņēmumu jūru,” saka L. Briede.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Ekonomika Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī