• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavpils plāno veidot industriālo parku kopā ar Augšdaugavas novadu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:34, 20.12.2023


Daugavpils pilsētas pašvaldība, piesaistot ap 17 miljonus eiro Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma, kopā ar Augšdaugavas novadu plāno veidot "viedo tehnoloģiju un pētniecības centra" industriālo parku Locikos.


Foto: LETA

Augšdaugavas novada pārziņā būs infrastruktūras sakārtošana. Industriālo parku ir paredzēts izveidot Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā, kas atrodas Augšdaugavas novada Locikos. Paralēli Augšdaugavas novads virza arī savu atsevišķu industriālā parka projektu, kuram no valsts ieguva meža zemi.

Locikos atrodas padomju laikos veidots lidlauks. Daugavpils pašvaldība ilgus gadus ir lolojusi plānus attīstīt tur lidostu, taču ieceres nav spēts īstenot. Tagad abu pašvaldību kopīgajā projektā Locikos plānota ražošanas ēkas izbūve un piegulošās teritorijas labiekārtošana, inženierkomunikāciju izbūve, Augšdaugavas novada pašvaldības ceļa Lociki- Lidlauks pārbūve un Lidostas ielas pārbūve.

Izbūvētās ēkas paredzēts nodot nomā komersantiem, kas darbotos "viedās specializācijas jomā - zināšanu ietilpīgā bioekonomikā, biomedicīnā, medicīnas tehnoloģiju jomā, farmācijā, fotonikā un viedo materiālu ražošanā, tehnoloģiju un inženiersistēmu izstrādē, viedajā enerģētikā un mobilitātē, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā", nodarbojas ar inovācijām vai ražo augstas pievienotās vērtības produktus.

Saskaņā ar projekta mērķi, līdz 2026.gada beigām jābūt radītām 82 jaunām darba vietām ar vidējo algu, kas pārsniedz vidējo algu attiecīgajā tautsaimniecības nozarē, skaidro Daugavpils pašvaldībā.

Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 18,2 miljoni eiro, no tām atveseļošanas fonda finansējums plānots aptuveni 94% jeb 17,1 miljons eiro, bet Daugavpils pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - nepilni 6% jeb mazliet vairāk nekā miljons eiro. Summas norādītas bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Decembra sākumā tika saņemts Centrālās finanšu un līgumu aģentūras lēmums par Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma piešķiršanu Daugavpils pilsētas pašvaldībai industriālā parka izveidei. Paredzēts, ka šis industriālais parks jāizveido līdz 2025.gada 31.decembrim.

Vienlaikus notiek Augšdaugavas industriālā parka projekta virzība. Decembrī ir noslēgusies Augšdaugavas industriālā parka detālplānojuma publiskā apspriešana un pašlaik notiek iesniegto priekšlikumu un piezīmju apkopošana. Šis parks atradīsies Augšdaugavas novada Līksnas pagastā. Saeima 15.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumu par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei.

Augšdaugavas industriālā parka projekta virzīšana ilgst kopš 2021.gada decembra. Tad novada dome pieņēma lēmumu lūgt Zemkopības ministrijai nodot trīs "Latvijas valsts mežu" zemes īpašumus industriālā parka veidošanai, vēlāk pašvaldība lūgusi pievienot vēl divus īpašumus, kopā 256 hektārus (ha). Kā aģentūrai LETA paskaidroja pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe, faktiski no šīs platības tikai 60 ha esot izmantojami ražošanas ēku izvietošanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Lasiet arī