• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sievietēm vidējā darba samaksa Latvijā par 17,1% mazāka nekā vīriešiem

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 18:35, 07.12.2023


Sievietēm vidējā bruto darba samaksa stundā 2022.gadā Latvijā bija par 17,1% mazāka nekā vīriešiem, ziņo Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz informatīvo apskatu "Dzimumu līdztiesība".



Statistikas pārvaldē min, ka par katru eiro, ko 2022.gadā Latvijā nopelnīja vīrietis, sieviete saņēma 83 centus.

2022.gadā vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu bija jauniešiem jeb iedzīvotājiem vecumā līdz 25 gadiem (11,1%) un senioriem jeb iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem (11%).

Latvijā nepilnu darbalaiku strādājošu sieviešu atalgojums ir par 12,4% mazāks nekā vīriešiem, savukārt starp pilnu darbalaiku strādājošajiem atšķirība bija 20%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka atšķirība sieviešu un vīriešu atalgojumā veido arī nevienlīdzību saņemto pensiju apmēros, proti, 2022.gadā vīriešiem izmaksātās vecuma pensijas apmērs bija par 11,3% lielāks nekā sievietēm. Vīriešiem izmaksātās vecuma pensijas apmērs pērn bija vidēji 481,96 eiro mēnesī, bet sievietēm - 433,22 eiro mēnesī.

Tāpat statistikas pārvaldē atzīmē, ka darba samaksas un saņemto pensiju apmēru nevienlīdzības dēļ sievietes biežāk nekā vīrieši tiek pakļautas nabadzības riskam. Pēc iedzīvotāju aptaujas datiem par ienākumiem un dzīves apstākļiem, 2021.gadā nabadzības riskam bija pakļauti 25,2% sieviešu un 19,4% vīriešu.

Pēc statistikas pārvaldē minētā, šo atšķirību rada arī tas, ka starp senioriem vecumā no 65 gadiem ir būtiski vairāk sieviešu nekā vīriešu. Sievietes dzīvo ilgāk un ir vairāk atkarīgas no piešķirtās vecuma pensijas, kas ir mazāka par vīriešiem piešķirtajām vecuma pensijām. Tāpēc, sasniedzot 65 gadu vecumu, nabadzības riskam pakļauto sieviešu īpatsvars ir būtiski lielāks (45,6%) nekā vīriešu (30,2%). Savukārt starp pārējām vecuma grupām nabadzības riskam pakļauto sieviešu un vīriešu īpatsvars būtiski neatšķiras.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.

Sabiedrība Aptauja: darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs (+VIDEO)

Tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju, lai dotos strādāt uz ārzemem.

Ekonomika Vakanču gadatirgū Rīgā darba devēji piedāvās 2290 brīvas darbavietas

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) rīkotajā Vakanču gadatirgū Rīgā vairāk nekā 60 darba devēji piedāvās darba meklētājiem 2290 brīvas darbavietas, informē NVA.