• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sākts projekts par Igaunijas-Latvijas pārrobežu publiskā transporta savienojumu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:41, 06.12.2023


Sākts projekts par Igaunijas-Latvijas pārrobežu publiskā transporta savienojumu, kurā apzinās iespējas nodrošināt pasažieru pārvadājumus maršrutos Valga-Valka, Vīlande-Valmiera, Veru-Alūksne, Kilingi-Nemme-Valmiera un Pērnava-Ikla-Salacgrīva, informē Vidzemes plānošanas reģions (VPR).


Foto: LETA

Ir parakstīts projekta "Igaunijas-Latvijas pārrobežu publiskā transporta savienojums" finansēšanas līgums Eiropas Savienības "Interreg" Igaunijas-Latvijas programmas 2021-2027.gadam ietvaros, kas paredz samazināt pierobežas teritoriju marģinalizāciju un veicināt sabiedriskā transporta izmantošanu un tā pieejamību.

Projektā plānots izstrādāt stratēģiju un rīcības plānu pārrobežu sabiedrisko autobusu līniju organizēšanai, kā arī ilgtspējīgus organizatoriskos modeļus valsts un pašvaldību līmenī.

Tāpat projektā līdz 2024.gada vasarai apzinās iespējamos maršrutus - Valga-Valka, Vīlande-Valmiera, Veru-Alūksne, Kilingi-Nemme-Valmiera un Pērnava-Ikla-Salacgrīva. Pamatojoties uz gūto praktisko pieredzi un pasažieru atsauksmēm, izstrādās pieprasījumam atbilstošu autobusu kustības sarakstu.

Projekta divu gadu izmaksas būs līdz 375 000 eiro, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsts veidos 80%.

Vienlaikus VPR pārstāvji norāda, ka Igaunijas un Latvijas pierobežā agrāk bija nozīmīga pārrobežu autobusu satiksme, kas pārtraukta 90.gadu sākumā, jo tika ieviesta robežkontrole. Tomēr nepieciešamība pēc šādiem savienojumiem ir saglabājusies, jo pierobežas teritoriju iedzīvotājus saista ģimenes, sadzīves un ekonomiskās saites.

Projekta partneri ir visi sabiedriskā transporta centri gar Igaunijas dienvidu robežu - Dienvidaustrumu apgabala, Valgas apgabala, Vīlandes apgabala un Pērnavas apgabala sabiedriskā transporta centrs kā vadošais partneris. Latvijas partneris ir VPR, kas aptver visu Latvijas ziemeļu robežu.

Projekta aktivitātes norisināsies ar Igaunijas Reģionālo lietu un lauksaimniecības ministrijas un Igaunijas Klimata ministrijas līdzdalību.

Tāpat VPR atgādina, ka novembra beigās Cēsīs notika pirmā projekta partneru darba sanāksme. Partneri iepazinās ar atbildības jomām, pieredzi un vienojās par konkrētām darbībām tuvākajā nākotnē. Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka attiecības un sadarbība starp kaimiņvalstīm, tostarp sabiedriskā transporta jomā ir vērtīga un ir jāattīsta.

Jau ziņots, ka "Interreg" Igaunijas-Latvijas programma 2021. līdz 2027.gadam ir atklājusi otro projektu konkursu, lai atbalstītu ilgtspējīgas un inovatīvas projektu idejas pārrobežu sadarbības, uzņēmējdarbības un inovāciju, kā arī vides un tūrisma jomās. Eiropas Reģionālās attīstības fonds šajā periodā programmai ir piešķīris finansējumu 26 miljonu eiro apmērā.

Igaunijas-Latvijas programma atbalsta sadarbības projektus ar partneriem un dalībniekiem no abām robežas pusēm programmas teritorijā - no Vidzemes, Kurzemes, Pierīgas un Rīgas, kā arī no Igaunijas dienvidu un rietumu daļas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Jāņos Rīgas sabiedriskais transports būs bez maksas

Līgo dienā un Jāņos, 23.jūnijā un 24.jūnijā, Rīgas sabiedriskais transports būs bez maksas, kā arī tiks nodrošināti papildu reisi, informē uzņēmums "Rīgas satiksme".

Sabiedrība Autobusu maršrutā Rīga-Ogre iekļauj divas pieturas Rīgā

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Ogre no šodienas iekļauj pieturu "Balvu iela" un "Toma iela/Mols", kas atrodas viena otrai pretī Krasta ielas rajonā, Rīgā, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijā (ATD).

Sabiedrība Rīgā palielinās reisu skaitu 22.autobusa maršrutā

Ņemot vērā pasažieru plūsmas pieaugumu un gaidāmo Lidostas "Rīga" apkalpoto pasažieru skaita pieaugumu vasaras sezonā, no 15.jūnija tiks veiktas izmaiņas 22.maršruta autobusa kustības sarakstos, palielinot reisu skaitu gan darba dienās, gan brīvdienās, informēja uzņēmumā "Rīgas satiksme".

Ekonomika ATD: Komercpārvadājumu tālāko attīstību ir diezgan grūti paredzēt

Latvijā komercpārvadājumu tālāko attīstību ir diezgan grūti paredzēt, jo tā ir atkarīga no pašu pārvadātāju intereses, intervijā aģentūrai LETA sacīja Autotransporta direkcijas (ATD) valdes priekšsēdētājs Dins Merirands.