• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pēc 3-4 gadiem 5G mobilā tehnoloģija kļūs par vadošo Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:23, 20.11.2023


Savienojums starp tīkla staciju un ierīci ir ļoti ātrs.


Mums vajadzētu priecāties un nebaidīties, kad piektās paaudzes antenas parādās pie mūsu mājas.

Aktīvākie 5G lietotāji šobrīd ir Daugavpilī, Rīgā un Ventspilī. Paredzams, ka ap 2027. gadu 5G kļūs par dominējošo tehnoloģiju Latvijā, apsteidzot 4G.

Viens no iemesliem, kādēļ 5G klientu vidū ierotē pakāpeniski, ir fakts, ka šī tehnoloģija ir pieejama jaunākajos viedtālruņos un rūteros, un paies laiks, kamēr klienti nomainīs savas esošās ierīces pret jaunākām. Visaktīvākie 5G izmantotāji pēc patērēto gigabaitu skaita uz vienu lietotāju ir Pierīgā – Ādažu, Ķekavas un Mārupes novados, kā arī Augšdaugavas, Jēkabpils un Saldus novados.

Latvija vairs nav starp līderēm 5G attīstībā, lai gan viena no pirmajā valstīm to sāka attīstīt, daudzas citas valstis Latviju šajā ziņā ir apsteigušas. Taču lielās konkurences dēļ šī pakalpojuma cenu līmenis mūsu valstī ir patērētājiem pieejams – šeit var iegūt patiešām labas kvalitātes 5G pakalpojumus par ļoti pieņemamu cenu.

5G ir pavisam jauna tehnoloģija, paziņoja eksperti. Vienkāršoti skatoties, šī tehnoloģija piedāvā vairākas priekšrocības, un viena no tām – tā nodrošina īpaši ātru interneta savienojumu. 5G ir kā bezvadu tīkls attiecībā pret līdz šim pazīstamo savienojumu caur vadiem, un ar to mēs varam vienlaikus sasniegt lielāku interneta ātrumu. Tādējādi klients var straumēt video, skatīties televīziju un lietot mājas internetu tikpat efektīvi kā izmantojot optisko pieslēgumu.Tāpat 5G nodrošina zemu latentumu – savienojums starp tīkla staciju un ierīci ir ļoti ātrs, pat superātrs.

Tas burtiski bez kavēšanās dod mums iespēju nodrošināt vairākus pakalpojumus reāllaikā, kuras mēs iepriekš nevarējām nodrošināt tādā kvalitātē, piemēram, reāllaika video tiešraides vai gaming pakalpojumu. Proti, augstas kvalitātes gaming pakalpojumam ir nepieciešams īpaši zems latentums, jo pretējā gadījumā reakcijas ātrums spēlē nav pietiekami ātrs.

No biznesa viedokļa, 5G zemais latentums jau šobrīd nodrošina efektīvu mākoņpakalpojumu izmantošanu, kas nepieciešami dažādu biznesa lietojumprogrammu lietošanai, piemēram, video konferencēm (“Zoom”, “Microsoft Teams”), “Microsoft 365” pakalpojumiem, “Amazon Cloud” pakalpojumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nākamnedēļ atklās Kokneses saules elektrostaciju

Nākamnedēļ atklās Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidoto Kokneses saules elektrostaciju (SES).

Ekonomika Darbaspēka nodokļu izmaiņas pašvaldībām radīs negatīvu fiskālu ietekmi

Plānotās darbaspēka nodokļu izmaiņas vistiešākajā veidā radīs negatīvu fiskālu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, vērtē Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole".

Ekonomika Zāļu ražotāju asociācija: «Valdība, šķiet, īpaši galvu nelauza»‎ (+VIDEO)

Ministra iecerē jāziedo būs gan valsts kapitālsabiedrībām, gan privātajiem uzņēmumiem, nosakot konkrētu peļņas procentus, kas jāiemaksā.

Ekonomika Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz iespēju Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savu valstu stratēģisko rezervju uzglabāšanai nepieciešamības gadījumā izmantot arī Lietuvai, Igaunijai un Somijai.

Lasiet arī

Sabiedrība Poligonā Ādažos darbu sākuši privātie 5G tīkli

Aizsardzības inovāciju izmēģinājumu poligonā Ādažos darbu sākuši divi privātie 5G tīkli, ko izveidojusi SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) sadarbībā ar tehnoloģiju piegādātājiem "Nokia" un "Ericsson", aģentūrai LETA pavēstīja LMT pārstāvji.