• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LPS: 15 gadu laikā pašvaldību ceļu finansējums ir samazinājies uz pusi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:27, 16.11.2023


"Līdzekļu vairs nav ne tikai attīstībai, bet pat pamatfunkcijām".


Kaut kur Latvijas nostūrī.


"Tranzītielu atbalsts ir trīs miljoni eiro - Salacgrīvā tiltam pār Salacu vien ir nepieciešami 19 miljoni eiro. Lai arī ar Satiksmes ministriju (SM) vienojāmies, ka tā būs mums kopīga pozīcija, galarezultātā tā palika atšķirīga, vienlaicīgi SM ir dots uzdevums līdz vasaras sākumam nākt valdībā ar ziņojumu par priekšlikumiem. Tad ir jāskatās, kādi šie priekšlikumi būs, bet ir jābūt risinājumam. Ir daudzas lietas, kas šādā veidā ir nofiksētas. Mēs, protams, gribētu, lai viedokļi ar valdību būtu vienādi, lai visās jomās būtu kopīgs viedoklis, tas būtu ideālais variants".

LPS priekšsēdētājs paziņoja, "ka pēc IIN samazinājuma no 80% līdz 75% pašvaldībām šo gadu laikā mēs esam nonākuši līdz situācijai, ka līdzekļu vairs nav ne tikai attīstībai, bet pat pamatfunkcijām".

"Šogad vien tie ir apmēram 130 miljoni eiro, kas nav ienākuši pašvaldību budžetos. Tā ir liela nauda, kas pavērtu pašvaldībām daudz iespēju. Pagājušajā un aizpagājušajā gadā bija aktīvas diskusijas par pašvaldību aizņemšanos un aizņemšanos tādēļ, ka pietrūkst savas naudas attīstībai. Aizņemšanās daudzām pašvaldībām bija viens no galvenajiem līdzekļiem teritorijas attīstībai, protams, izņemot Eiropas Savienības (ES) fondu naudu. Pašu finansējums aizvien samazinās.

Nākamā gada budžetā, neskatoties uz to, ka pašvaldībām pamatbudžeta nodokļu ieņēmumu pieaugums ir 7,9%, tas nesedz valsts papildu uzliktās funkcijas, kas pašvaldībām ar dažādiem likumiem vai normatīvajiem aktiem ir jānodrošina. Piemēram, minimālā alga. Tās pieaugums ir 13%, tajā pašā laikā pašas Finanšu ministrijas novērtējums Ministru kabineta noteikumu anotācijā ir, ka uz pašvaldību budžetiem tas atstās 34 miljonu eiro ietekmi, no tiem 14 miljoni eiro atnāk atpakaļ ar IIN, bet 20 miljonu ietekme paliek. Tāpat procentu maksājumu pieaugums ietekmē ne tikai privātpersonas, bet arī pašvaldību maksājumus. Ja līdzekļi būtu pašiem, tad nebūtu tik daudz jāmaksā procentos. Gada beigās procentmaksājumos tie varētu būt vēl papildu 30 miljoni eiro. Skolotāju algas, minimālās algas pirmskolas pedagogiem - plus 42% utt".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Lasiet arī

Sabiedrība Aicina ieplānot papildu laiku ceļā, braucot uz Kurzemes pusi

Dodoties uz Kurzemes pusi, autovadītājiem jārēķinās, ka tur vairākos ceļu posmos jau ir sākušies būvdarbi un ieviesti satiksmes ierobežojumi, tāpēc vajadzētu ieplānot papildu laiku ceļā, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rīgā nakts stundās šonedēļ slēgs satiksmi Lāčplēša ielas tunelī zem dzelzceļa

Rīgā nakts stundās šonedēļ slēgs satiksmi Lāčplēša ielas tunelī zem dzelzceļa, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Ekonomika Rīgā par 116 962 eiro atjaunos asfalta segumu Matīsa ielas posmā

Rīgā par 116 962 eiro tiks atjaunots asfalta segums Matīsa ielā no Krišjāņa Barona ielas līdz Aleksandra Čaka ielai, paredz šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā pieņemtais lēmums par atbalstu šim projektam.