• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ventspilī izbūvēs zaļā ūdeņraža rūpnīcu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:46, 13.11.2023


Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA "PurpleGreen Energy C", lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī.



Brīvostas pārstāvji norāda, ka līgums noslēgts ar uzņēmumu "PurpleGreen Energy C" par apbūves tiesības piešķiršanu desmit hektāru lielā zemes gabalā ar adresi "Zilgmes" un Mauru ceļš 73, kur uzņēmums plāno izbūvēt zaļā ūdeņraža rūpnīcu. Potenciāli rūpnīcā tiktu ražoti arī produkti, izmantojot zaļo ūdeņradi kā izejvielu.

Vienlaikus brīvostas pārstāvji skaidro, ka ar līguma noslēgšanu sākas padziļinātas izpētes process. Uzņēmums "PurpleGreen Energy C" vada sarunas ar starptautiskiem uzņēmumiem par saražoto produktu noieta tirgiem un eksportu, kā arī identificē potenciālās sadarbības iespējas ar esošajiem uzņēmumiem Ventspilī.

"Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde mērķtiecīgi attīsta atjaunīgās enerģijas klasteri Ventspilī, un zaļā ūdeņraža ražošana šajā dažādo aktivitāšu kompleksā ir viens no ļoti svarīgiem stūrakmeņiem," norāda Ventspils brīvostas pārvaldes pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs.

Tāpat brīvostas pārstāvji atzīmē, ka projekta realizācija būs nozīmīgs solis atjaunīgās enerģijas klastera attīstībā Ziemeļkurzemes reģionā, kas pavērs iespējas gan pētniecībai, gan citu uzņēmējdarbības projektu attīstībai nākotnē, kur būtiska nozīme būs tieši nākotnes enerģijas izmantošanai.

"Mēs saredzam lielu potenciālu Latvijai kļūt par atjaunīgās enerģijas eksporta valsti. Viens no piemērotākajiem veidiem, kā atjaunīgo enerģiju eksportēt, ir to pārvēršot atjaunīgo elektrību molekulu formā un tālāk šo enerģiju eksportēt, izmantojot jau esošo Ventspils brīvostas infrastruktūru, kā arī sadarbojoties ar Ventspilī strādājošiem uzņēmumiem - piemēram, e-metanola vai "zaļā" amonjaka formā," atzīmē "PurpleGreen Energy C" pārstāvis Māris Daniševskis.

Vienlaikus brīvostas pārstāvji atgādina, ka zaļais ūdeņradis tiek ražots, izmantojot tikai atjaunīgo elektrību un ūdeni. Tādējādi elektrolīzes procesā no ūdens tiek atdalīts ūdeņradis, papildinot, ka šāda projekta realizācija radīs jaunu nozari Latvijā, kurā tiek izmantotas modernas tehnoloģijas, lai ražotu eksporta produktus ar augstu pievienoto vērtību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Liepāja saņēma jaunu ražotni, jau pieteikušies ap 100 darba pretendentu (+VIDEO)

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz 100% Eiropas piegādes ķēdi", - pauž zviedru saimnieki.

Ekonomika Latvijā astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu

Astoņos mēnešos Latvijā saražoti 34,013 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, un, salīdzinot ar 2022.gada astoņiem mēnešiem, šogad astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Ekonomika Zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts

Ražotāju organizācijām zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts 219 752 eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publicētais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Decembrī samazinājusies Ķīnas rūpnieciskā aktivitāte

Ražošanas sektora veselību raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) Ķīnā decembrī samazinājies līdz 49 punktiem salīdzinājumā ar 49,4 punktiem novembrī, liecina Ķīnas mediju grupas "Caixin" apkopotā informācija.