• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ZM: izmantojot kūdru, mums ne gāze, ne nafta apkurē nebūtu vajadzīga gadus 80

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:46, 28.10.2023


"Eiropā ir daudz valstu, kur meža platības neaizņem vairāk par 10% no teritorijas, mums ir vairāk nekā 50%", - pauž ministrs Krauze.


Kūdras daudzums, kas uzkrājas purvā, ir atkarīgs no kūdru veidojošo augu ikgadējā pieauguma un to sadalīšanās apstākļiem.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norādīja, ka Latvijai ir milzīgi energoresursi.

"Kaut vai piemērs ar kūdru. Tas Latvijā ir ļoti liels resurss. Es varu kļūdīties, bet, ja pareizi atceros, zinātnieki ir aprēķinājuši, ka, izmantojot kūdru, mums ne gāze, ne nafta apkurē nebūtu vajadzīga gadus 80. Latvijā ir pieņemts lēmums, ka mēs pēc 2030.gada kūdru enerģētikā praktiski vairs neizmantojam. Savukārt Somijā ir pilnīgi cita attieksme. Kad sākās krīze enerģētikā, Somijā virkne pilsētu saveda kūdras kalnus, lai tos izmantotu apkurē".

"Iznāk, ka mēs kūdru uzskatām par sliktu kurināmo, bet tās vietā pērkam fosilo gāzi un nav pat svarīgi, no kurienes mēs to pērkam - Norvēģijas, ASV vai citurienes. No valsts viedokļa mums vajag izmantot pašiem savus resursus, nevis tos importēt. Kūdra ir tikai piemērs, bet tas ir ļoti zīmīgs, kā mēs ar zaļiem saukļiem neizmantojam paši savus resursus, bet pērkam tos no citurienes, lai gan tie arī ir videi nedraudzīgi".

"Te mums kopā ir jāstrādā vairākām ministrijām, jo mūsu intereses ir jāaizstāv jau Eiropas līmenī. Piemēram, Eiropā ir daudz valstu, kur meža platības neaizņem vairāk par 10% no teritorijas, mums ir vairāk nekā 50%. Koki augot, lielākoties CO2 piesaista, un tālāk, kokus iestrādājot būvēs un mēbelēs, CO2 uz gadu desmitiem vai pat simtiem ir piesaistīts. Tādēļ ļoti svarīgi ir mūsu intereses aizstāvēt Eiropas līmenī, jo mēs kopumā Eiropā mežu dēļ esam ļoti nozīmīgs emisiju piesaistītājs. Tādēļ tikai godīgi būtu, ja arī citām valstīm būtu jādomā, kā piesaistīt vairāk CO2, piemēram, palielinot meža platības.

Šai sistēmai ir jābūt godīgai, lai nebūtu tā, ka mums prasa vairāk, lai gan mēs emisiju piesaistē sevi esam pozicionējuši ļoti labi. Visam pamatā ir aprēķini, un mans personiskais viedoklis ir, ka aprēķini Eiropas līmenī dažkārt ir arī politiski motivēti, dažkārt tiem nav ekonomiska pamata un tie ne vienmēr ir godīgi pret visām dalībvalstīm. Tāds ir mans uzskats. Mūsu pienākums ir aizstāvēt Latvijas intereses un cīnīties, lai šie aprēķini ir godīgi".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā samazinājies pieprasījums pēc šķeldas

Šogad pieprasījums pēc šķeldas salīdzinājumā ar būtisko pieprasījuma kāpumu 2022.-2023.gada sezonā ir samazinājies.

Ekonomika Eksperte: «Diezin vai pie mums ģenerācija no saules ir galvenā» (+VIDEO)

Вaltijas valstīs ir liels jaudu trūkums, elektroenerģijas piegādes drošums nav pietiekams.

Ekonomika Lai izveidotu vēja parkus, 120 hektārus zemes būs nepieciešams atmežot (+VIDEO)

Vairāk nekā 99% teritorijas pēc izpētes paliks kā meža zeme.

Ekonomika Eksperti: ES direktīva draud Latvijai ar būtiskiem budžeta tēriņiem

Transporta dekarbonizācijas krīze Latvijā draud ar būtiskiem budžeta tēriņiem, pauž Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācija.