• Ziedonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes programmā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:35, 25.10.2023


AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") no ceturtdienas, 26.oktobra, plkst.10 atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā.



Ministru kabinets 17.oktobra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu novirzīt papildu finansējumu 460 000 eiro apmērā atbalstam privātmājām energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai. Ar šo finansējumu paredzēts atbalstīt vēl aptuveni 150 privātmāju projektu.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka papildu finansējuma piešķiršana "Altum" atbalsta programmas turpināšanai sniegs iespēju vēl vairākām ģimenēm ar valsts atbalstu uzlabot mājokļus un samazināt izdevumus par energoresursiem ilgtermiņā. Ņemot vērā iedzīvotāju lielo aktivitāti, Ekonomikas ministrija ir sākusi darbu pie jaunas atbalsta programmas izstrādes, lai arī turpmākajos gados turpinātu valsts atbalstu plašākai atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai privātmāju sektorā.

Līdz šim "Altum" programmas ietvaros apstiprināti vairāk nekā 1000 privātmāju īpašnieku pieteikumi par kopējo grantos izmaksājamo summu 4,685 miljoni eiro. Tā kā ar iesniegtajiem projektiem iepriekš programmai paredzētais finansējums tika izsmelts, "Altum" septembra beigās apturēja jaunu pieteikumu pieņemšanu.

Programmā līdz šim ir apstiprināti 1085 atbalsta pieteikumi un joprojām turpinās līdz šim pieņemto projektu izvērtēšana un līgumu slēgšana. Lielākā daļa jeb 65% privātmājas izvēlējās īstenot mikroģenerācijas pasākumus, uzstādot saules paneļus.

Savukārt 35% jeb aptuveni katras trešās privātmājas īpašnieks izvēlējās uzlabot privātmājas energoefektivitāti, kur populārākie darbi ir mājas norobežojošo konstrukciju siltināšana, logu nomaiņa, rekuperācijas sistēmu uzstādīšana un citi.

"Altum" dati rāda, ka pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanas, siltumenerģijas patēriņa ietaupījums privātmājas sasniedzis 30-50%, savukārt privātmājas energoefektivitātes klase visbiežāk uzlabota par vienu vai divām klasēm.

Programmas ietvaros lielākajā daļā projektos uzstādīti saules paneļi ar lielāko invertora iestatīto jaudu, kas ir no 10 līdz 11,1 kilovatam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Šonedēļ skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

Šonedēļ, 2.maijā, plkst.10 skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Ekonomika Palielinās dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā

No šā gada 1.jūnija plānots palielināt dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā par plastmasas iepakojumiem, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes publicētais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Izmaiņas kadastrālajā vērtējumā var palīdzēt mājsaimniecībai ap 500 EUR (VIDEO)

Privātmājas reģistrācija tāpat kā iepriekš tiks pieteikta būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasiet arī

Ekonomika Apmēram pusotra simta māju Latvijā būs iespēja nosiltināt (+VIDEO)

Atbalstu var saņemt būvdarbu veikšanai, mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai.

Ekonomika Rīkos semināru par daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu

Ekonomikas ministrija (EM) un "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") ceturtdien, 25.maijā, rīkos semināru daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes projektu vadītājiem un citiem interesentiem par projekta sagatavošanas gaitu un niansēm daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā, aģentūru LETA informēja "Altum" pārstāvji.

Ekonomika Cēsīs par miljonu eiro esošo apgaismojumu nomainīs uz LED gaismekļiem

īdz nākamā gada oktobrim Cēsīs par 1 014 260 eiro 98 ielās nomainīs esošo apgaismojumu uz LED gaismekļiem, informē pašvaldība.

Ekonomika 8% Latvijas iedzīvotāju apsver pārcelšanos uz jaunāku, energoefektīvāku mājokli

Aizvadītajā apkures sezonā saņemtie rekordlielie rēķini par apkuri un elektrību pamudinājuši Latvijas iedzīvotājus ļoti nopietni apsvērt radikāļu soļu speršanu izdevumu samazināšanā. Katrs divpadsmitais tirgus izpētes aģentūras Norstat Latvija aptaujātais ir apņēmības pilns pārcelties uz jaunāku, energoefektīvāku mājokli.