Lietuva kļuvusi par galveno vīna piegādātāju Krievijai, apsteidzot pat Itāliju

Ekonomika
LETA 17:37, 23.10.2023 0

Jaunas sankcijas Krievijai varētu likvidēt vīna eksportu uz Krieviju caur Lietuvu, paziņoja Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite, komentējot medijos izskanējušo, ka Lietuva šogad kļuvusi par galveno vīna piegādātāju Krievijai, apsteidzot Itāliju un Spāniju.

 

"Sankcijas, tikai sankcijas, kas tiek īstenotas vienoti visā Eiropā, var atrisināt šo problēmu. Un mums tam vajadzēs vairāk nekā vienu sankciju pakotni," pirmdien Armonaite sacīja Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai.

Ministre paskaidroja, ka runa ir par Rietumeiropā ražota vīna eksportu, jo Lietuvas vīns netiekot eksportēts uz Krieviju. Viņa aicināja tos, kas kaut attālināti ir iesaistīti piegādes ķēdē saprast, ka ar savu rīcību netieši veicina Krievijas prezidenta Vladimira "Putina budžeta finansēšanu. Un Putina budžets finansē karu Ukrainā".

"Lietuva, iespējams, ir viena no lielākajām sankciju pret Krieviju un Putinu aizstāvēm, un mēs turpināsim tādu nostāju,” teica ministre, paužot nožēlu, ka daļa Eiropas uzņēmumu turpina vīna tirdzniecību Krievijā. “Gribu teikt, ka Lietuvas preču vērtība, konkrēti, ja runājam par vīnu, eksportā uz Krieviju ir nulle eiro," uzsvēra Armonaite.

Atsaucoties uz Krievijas plašsaziņas līdzekļiem, Lietuvas telekanāls LNK iepriekš ziņoja, ka Lietuva šogad kļuvusi par galveno vīna piegādātāju Krievijai, apsteidzot Gruziju, Itāliju un Spāniju. Saskaņā ar Lietuvas statistikas datiem vīna eksports uz Krieviju šā gada pirmajā pusgadā sasniedza 95 miljonus eiro.

Saskaņā ar Muitas departamenta datiem caur Lietuvu Krievijā aizliegts ievest tikai luksusa vīnus, kuru litrs maksā 300 eiro un vairāk, bet citi ierobežojumi vai aizliegumi attiecībā uz vīnu nav noteikti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība VDD aizdomas par Krievijā ražotu saplākšņu eksportu uz Ukrainu

Valsts drošības dienests (VDD) sācis kriminālprocesu par Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanu saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā ražotu saplākšņu eksportu uz Ukrainu.

Ekonomika Latvija pērn eksportēja preces uz 201 pasaules valsti

Latvija pagājušajā gadā eksportēja preces uz 201 pasaules valsti, kamēr importēja no 172 valstīm, ziņo Centrālā statistikas pārvalde.

Ekonomika Krievijas eksports uz Eiropu pērn nokrities par 68%

Krievijas eksporta apjoms uz Eiropas valstīm pērn veidoja 84,9 miljardus dolāru, kas ir par 68% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina valsts Muitas dienesta publiskotie dati.

Ekonomika FM: Latvijas eksportētājiem mazinājies ārējais pieprasījums ES (+VIDEO)

2024. gada otrajā pusē varētu atjaunoties mērena izaugsme.