• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apmēram pusotra simta māju Latvijā būs iespēja nosiltināt (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:42, 21.10.2023


Atbalstu var saņemt būvdarbu veikšanai, mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai.


Privātmājām būs iespēja uzlabot energoefektivitāti.

Ministru kabinets šonedēļ atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu novirzīt papildu grantu finansējumu 460 tūkstošu eiro apmērā atbalstam privātmājām energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai.

Novirzot papildu finansējumu 460 tūkstošu eiro apmērā, paredzēts, ka tiks atbalstītas vēl aptuveni 152 privātmājas un uzstādītas jaunas mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģiskās iekārtas kopumā ar papildu jaudu 1 216 kW (vidējā uzstādītā saules paneļu sistēmas jauda privātmājai līdz šim bijusi 8 kW).

Ņemot vērā, ka programmas īstenošanas laikā nav izmantota neviena garantija risku segumam, finanšu līdzekļi no garantiju risku segumam paredzētā finansējuma tiek novirzīti uz grantu izmaksu energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai.

Atbalsta programma privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai tika uzsākta 2021. gada maijā. Atbalsta programmu ievieš AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” (ALTUM). Līdz šim programmas ietvaros iesniegti projekti par visu šobrīd pieejamo finansējumu; attiecīgi jaunu pieteikumu pieņemšana šobrīd uz laiku līdz papildu finansējuma piešķiršanai ir pārtraukta. ALTUM atsāks pieņemt projektu pieteikumus tuvākajās dienās pēc grozījumu MK noteikumos stāšanās spēkā, interesentus aicinām sekot informācijai ALTUM mājas lapā.

Atbalstu var saņemt fiziskas personas, kam zemesgrāmatā ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz viendzīvokļa klases māju, kura ir nodota ekspluatācijā un tajā netiek veikta saimnieciskā darbība. Atbalstu var saņemt būvdarbu veikšanai dzīvojamās mājas norobežojošajās konstrukcijās; inženiersistēmu (piemēram, apkures un ventilācijas iekārtu) iegāde, atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei; jaunas ūdens sildīšanas iekārtas iegādei un uzstādīšanai; mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un siltuma vai elektroenerģijas piegādi, kā arī citiem pasākumiem, ja tie ir nepieciešami dzīvojamās mājas energoefektivitātes paaugstināšanai. Papildu informācija par atbalsta programmu pieejama ALTUM mājāslapā.

Programmas ietvaros līdz šim kopumā apstiprināti 1088 privātmāju projekti par kopējo finansējumu 4,68 miljoni eiro, joprojām turpinās līdz šim pieņemto projektu pieteikumu izvērtēšana un līgumu slēgšana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Valsts airBaltic obligācijas varētu iegādāties ne vairāk kā 100 mil eiro vērtībā

Valsts Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligācijas varētu iegādāties ne vairāk kā 100 miljonu eiro vērtībā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ekonomika Jelgavā vērienīgi tiek veidots industriālais parks (+VIDEO)

Lai teritorija attīstītos, ir jāsakārto transporta infrastruktūra.

Ekonomika Ekonomikā turpinās stagnācija

IKP pirmajā ceturksnī provizoriski sarucis par 0,2%.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Lasiet arī

Ekonomika Trīs no desmit energoefektīvākajām mājām Latvijā atrodas Siguldā (+VIDEO)

Pieejamais finansējums ir 57,2 miljoni eiro, programma paredz segt līdz 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām.

Ekonomika Rīkos semināru par daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu

Ekonomikas ministrija (EM) un "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") ceturtdien, 25.maijā, rīkos semināru daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes projektu vadītājiem un citiem interesentiem par projekta sagatavošanas gaitu un niansēm daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā, aģentūru LETA informēja "Altum" pārstāvji.

Ekonomika Cēsīs par miljonu eiro esošo apgaismojumu nomainīs uz LED gaismekļiem

īdz nākamā gada oktobrim Cēsīs par 1 014 260 eiro 98 ielās nomainīs esošo apgaismojumu uz LED gaismekļiem, informē pašvaldība.

Ekonomika 8% Latvijas iedzīvotāju apsver pārcelšanos uz jaunāku, energoefektīvāku mājokli

Aizvadītajā apkures sezonā saņemtie rekordlielie rēķini par apkuri un elektrību pamudinājuši Latvijas iedzīvotājus ļoti nopietni apsvērt radikāļu soļu speršanu izdevumu samazināšanā. Katrs divpadsmitais tirgus izpētes aģentūras Norstat Latvija aptaujātais ir apņēmības pilns pārcelties uz jaunāku, energoefektīvāku mājokli.