• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:35, 19.10.2023


Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.


Foto: pixabay

Vienlaikus bankā norāda, ka uzņēmēji Igaunijā par attīstības perspektīvām ir krietni piesardzīgāki, bet kā lielākais izaicinājums visās Baltijas valstīs tiek minētas norises pasaules ekonomikā.

Ja Latvijā un Lietuvā šogad ir vērojams optimisma pieaugums, salīdzinot ar izteikti piesardzīgo biznesa vides novērtējumu pērn, Igaunijā ir pretēja tendence - 34% uzņēmumu finanšu direktoru attīstības iespējas turpmākā gada laikā vērtē pesimistiskāk.

Pozitīvu pārliecību par izaugsmes iespējām turpmākā gada laikā pauduši 39% aptaujas dalībnieku Latvijā, kas ir par septiņiem procentpunktiem vairāk, salīdzinot ar 2022.gadu, un 51% Lietuvā, kas ir par 25 procentpunktiem vairāk. Igaunijā pozitīvu vērtējumu snieguši 25% respondentu, kas ir par 14 procentpunktiem mazāk.

Līdzīga aina vērojama arī attiecībā uz uzņēmumu finanšu stāvokļa novērtējumu salīdzinājumā ar 2022.gadu. Par stabilu vai ļoti stabilu to dēvē gandrīz 80% respondentu Latvijā un Lietuvā, bet Igaunijā šādu pārliecību pauž 60% respondentu.

Savukārt attiecībā uz sagaidāmo pieprasījumu pēc uzņēmuma precēm un pakalpojumiem, lielākie optimisti ir Lietuvas uzņēmēji - 33% uzskata, ka pieprasījums turpmāk augs, kas ir par deviņiem procentpunktiem vairāk, salīdzinot ar 2022.gadu. Latvijā un Igaunijā pieprasījumu kā potenciāli pieaugošu vērtē 18% uzņēmumu finanšu direktoru, bet izteiktu skeptiķu skaits ir sarucis visās Baltijas valstīs.

Starp galvenajām bažām, kas nodarbina uzņēmumu finanšu direktorus, domājot par attīstību tuvākajā laikā, dominē globālās ekonomikas perspektīvas, ko izceļ vairāk nekā puse uzņēmumu pārstāvju visās Baltijas valstīs. Citu nozīmīgāko faktoru vidū tiek minēti ģeopolitiskie riski un pieprasījuma kritums respondentiem Latvijā, kā arī gaidāmais spiediens uz peļņu un cenām respondentiem Lietuvā un Igaunijā.

Uzdodot jautājumu par uzņēmumu rīcībā esošo naudas līdzekļu pārpalikumu, secināts, ka pieaugušās procentu likmes liek ātrāk samazināt saistības. Tiesa, ja Lietuvā un Igaunijā vēlme samazināt saistības ir pieaugsi par 10 procentpunktiem, salīdzinot ar 2022.gadu, Latvijā šis pieaugums bijis par vienu procentpunktu. Latvijā ir pieaudzis to uzņēmumu skaits, kuri naudas līdzekļu pārpalikumu plāno ieguldīt attīstībā.

Savukārt, runājot par procentu likmju pieauguma ietekmi uz uzņēmumu investīciju plāniem, secināts, ka vairumam uzņēmēju (69% Latvijā, 65% Igaunijā, 54% Lietuvā) tas nav licis mainīt ieceres. Vienlaikus aptuveni trešdaļa uzņēmēju Baltijas valstīs pauduši, ka procentu likmju pieaugums ir licis investīciju plānus samazināt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Šogad saražotā Jāņu siera apjoms ir pagājušā gada līmenī

Šogad saražotā Jāņu siera apmērs ir pagājušā gada līmenī, aģentūrai LETA pauda aptaujātie Jāņu siera ražotāji.

Ekonomika Vidzemes iedzīvotāji saņems padomus energoefektīvu ēku veidošanā (+VIDEO)

Mitrums, pelējums, plaisas sienās, ūdens krāšanās pagrabstāvos un bēniņos, nevienmērīga iekštelpu temperatūra apkures sezonas laikā - ir tipiskākās problēmas.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Latvija no alus ražotājvalsts ir kļuvusi par importētāju

Latvijā alus ražošanas nozare šobrīd ir vēsturiski zemākajā punktā, no alus ražotājvalsts esam kļuvuši par alus importētāju, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš, piebilstot, ka 60% Latvijā izdzertā alus ir ievests.

Ekonomika Pētījums: Latvijas bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt

Latvijā samazinoties konkurencei banku sektorā, ir sarukusi banku riska apetīte, ceturtdien Ekonomistu apvienības rīkotajā konferencē par banku sektora konkurētspēju sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte dekāns Jānis Priede, iepazīstinot ar Ekonomistu apvienības un LU pētījumu par banku sektora transformācijas Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļeiropā ietekmi uz konkurenci Baltijas valstīs un Latvijas banku sektora situāciju.

Lasiet arī

Ekonomika Ekspluatācijā nodots biznesa centrs «Novira Plaza» Rīgas centrā

Ekspluatācijā nodots biznesa centrs "Novira Plaza" Rīgas centrā, kurā investēti vairāk nekā 60 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja ēkas attīstītāja pārstāvji.

Ekonomika LTRK: Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms

Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un pētījumu kompānijas "SKDS" veiktā uzņēmēju vadītāju aptauja 2023.gada novembrī-decembrī.

Ekonomika Eksporta un inovāciju balvai izvirzīti 55 uzņēmumi

Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.

Sabiedrība Sāk informatīvo kampaņu par cilvēktiesību ievērošanu biznesā

Lai pievērstu uzmanību jautājumiem par cilvēktiesību ievērošanu uzņēmumu darbībā, uzsākta informatīvā kampaņa "Bizness un cilvēktiesības - labs labu uzlabo", informē Tiesībsarga birojs.