• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: Latvijas ceļu infrastruktūra nespēj nodrošināt tranzītu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:04, 08.10.2023


Jau šobrīd ir skaidrs, ka Rīgas osta savu potenciālu ir zaudējusi.


Nepārdomātas infrastruktūras dēļ attāluma ziņā īss maršruts izstiepjas par teju trīs reizes garāku.


Latvijas kopējais ceļu garums ir 70 846 kilometri, tai skaitā valsts nozīmes autoceļi, kuri veido 20 041 kilometru garu posmu. Tomēr, kā nesen teica tranzīta eksperts Edgars Krauze, situācija ar katru gadu kļūst aiz vien kritiskāka.

Ceļu infrastruktūra iet roku rokā ar uzņēmēju vēlmi attīstīt jaunas ražošanas iespējas Latvijā. Šobrīd izveidojusies situācija, ka nepārdomātas infrastruktūras dēļ attāluma ziņā īss maršruts izstiepjas par teju trīs reizes garāku. Tas saistīts ar neatbilstošu ceļu infrastruktūru, šauriem rotācijas apļiem un zemu tiltu augstumu. Šādā gadījumā tiek meklēti alternatīvi ceļi, kas ievērojami sadārdzina pārvadājuma izmaksas un kopējo pārvadājuma laiku. Gala rezultātā pārvadājuma izmaksas pieaug, kas nozīmē, ka, piemēram, Latvijā ražota moduļu māja zaudē savu konkurenci tirgū. To piegādes izmaksas ir tik augstas, ka reizēm izdevīgāk to ir atvest no kaimiņvalstu ražotājiem.

Latvijā ir trīs galvenās ostas, kuras atrodas Rīgā, Ventspilī un Liepājā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka Rīgas osta savu potenciālu ir zaudējusi, pauž tranzita eksperti. Galvenais iemesls ir nepietiekama un ierobežota ostas teritorija. Tāpat tas saistīts arī ar nepietiekamu prāmju savienojamību, atrašanās vietu un nepārdomāto ceļu infrastruktūru, lai ostā negabarīta jeb lielgabarīta kravām būtu iespējams nokļūt. Patiesībā tur nav iespējams nokļūt.

Nesen atklātais Sarkandaugavas pārvads ir tik šaurs, ka garām, platām un arī augstām kravām tur nav iespējams nokļūt. Nepieciešams izmantot veco labo Sarkandaugavas dzelzceļa pārbrauktuvi, jo grandiozajā jaunā pārvada projektā, acīmredzot, nebija ieplānots, ka Rīgas ostā būs jāpiegādā arī negabarīta kravas.

Jautājumu jūru rada arī virs jaunā pārvada braucamās daļas uzliktais displejs, kur var ieraudzīt uzrakstu “Rīga.” Skaisti, bet mūsuprāt lieki – tas ir krietni par zemu - kārtējās galvassāpes augstām kravām. Tāpat aktīvi tiek būvēts arī jaunais Ķekavas apvedceļš. Arī šajā posmā māc šaubas par tā piemērotību negabarīta jeb lielgabarīta kravu pārvadājumiem, tā E.Krauze.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sabiedrība Pārbūves laikā satiksme pār Gaisa tiltu uz kādu laiku varētu tikt slēgta

Pārbūves laikā satiksme pār Gaisa tiltu uz kādu laiku varētu tikt slēgta, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" skaidroja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Sabiedrība Būvdarbi pabeigti 15 valsts vietējo autoceļu posmos

Būvdarbi pabeigti 15 valsts vietējo autoceļu posmos, tostarp uz diviem tiltiem, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Pēcpusdienā Pierīgā jārēķinās ar palēninātu satiksmi

Piektdienas pēcpusdienā autobraucējiem Pierīgā ir jārēķinās ar palēninātu satiksmi, brīdina VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 75 valsts autoceļu posmos

Visos valsts reģionos rit aktīva ceļu būvdarbu sezona un autovadītājiem ir jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem un papildu laiku ceļā 75 valsts autoceļu posmos, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).