• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekonomikas ministrija brīdina īpašniekus par kabeļiem uz dzīvojamo māju jumtiem

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:46, 04.10.2023


Patvaļīgi ierīkoti inženiertīkli rada problēmas arī ēkas apsaimniekošanai – jumta remonta un uzturēšanas darbiem, kā arī jumta un fasāžu siltināšanai.


Šo attēlu var redzēt uz katras Latvijas daudzdzīvokļu mājas jumta.

Ekonomikas ministrija aicina ēku īpašniekus un apsaimniekotājus, it īpaši Rīgas pilsētā, apsekot savā īpašumā esošos gaisvadu elektronisko sakaru inženiertīklus un rīkoties, lai sakārtotu savu īpašumu atbilstoši spēkā esošajam regulējumam.

Ar mērķi palīdzēt ēku īpašniekiem un apsaimniekotājiem, Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi informatīvu materiālu par elektronisko sakaru gaisvadu ārējo inženiertīklu sakārtošanu, aprakstot, kādas darbības ir veicamas tieši ēkas īpašniekam vai pārvaldniekam un kādas pašvaldību būvvaldei. Tāpat materiālā ir aprakstīts elektronisko sakaru gaisvadu ārējo inženiertīklu nojaukšanas būvniecības process. Informatīvie materiāli pieejami Būvniecības informācijas sistēmas tīmekļa vietnē.

Elektronisko sakaru gaisvadu kabeļi tiek izvietoti, lai nodrošinātu iedzīvotājiem interneta un televīzijas pakalpojumus. Daļā gadījumu gaisvadu ierīkošana veikta tiesiski, taču ir milzīgs skaits gaisvadu, kuri ierīkoti patvaļīgi. Turklāt, šādi patvaļīgi ierīkoti inženiertīkli rada problēmas arī ēkas apsaimniekošanai – jumta remonta un uzturēšanas darbiem, kā arī jumta un fasāžu siltināšanai. Visaktuālāk jautājums par elektronisko sakaru gaisvadu ārējā inženiertīkla ierīkošanu skar Rīgas pilsētu, jo jau vairākus gadus teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi aizliedz ierīkot jaunus gaisvadu elektronisko sakaru inženiertīklus un ir atļauti tikai pazemes kabeļu risinājumi, ziņo em.gov.lv.

Elektronisko sakaru inženiertīklu būvniecību regulē Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumi Nr.501 “Elektronisko sakaru inženierbūvju būvnoteikumi”. Savukārt kopš 2002. gada visi gaisvadu elektronisko sakaru inženiertīkli ir jāmarķē. Tādējādi, ja inženiertīkls nesatur atbilstošu marķējumu un nav pieejama dokumentācija, tā ierīkošana uzskatāma par patvaļīgu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī