• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siltumsūkņi kļūst par populāru enerģijas avotu Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:14, 02.10.2023


Vidējā ražotspēja – uz 1 kW patērētas elektriskās jaudas var sasniegt 3 kW siltuma jaudas.


Gaiss-ūdens siltumsūknis strādā no ārējā bloka (sk. apakšejo kreiso bildes stūri), kas saņem un novada siltumu no gaisa uz iekšējo siltuma apmaiņas ierīci.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) saņēmusi 206 projektu iesniegumus par Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta piešķiršanu siltumsūkņu uzstādīšanai. Šim projektu atlases uzsaukumam paredzēti trīs miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), kas ir pietiekams iesniegto projektu apstiprināšanai.

Lielākā interese bijusi par siltumsūkņu ierīkošanu mājsaimniecībās Rīgas plānošanas reģionā - saņemti 79 projekti; augsta aktivitāte arī Vidzemes (56) un Kurzemes (44) reģionos. Savukārt Zemgalē (15) un Latgalē (12) projektu skaits ir salīdzinoši mazāks.

Populārākais siltumsūkņu tips, ko vēlas uzstādīt, ir gaiss - ūdens; tāds paredzēts 94% jeb 194 projektos, savukārt zeme - ūdens vai ūdens - ūdens tipa siltumsūknis plānots 12 gadījumos. Izmantot ES fondu līdzfinansējumu arī saules paneļu uzstādīšanai paredzēts 78 projektos, plānotā uzstādāmā jauda - 642 kW.

Projektu iesniegumos kopumā plānotais ERAF finansējums ir 2,66 miljoni eiro, līdz ar to pieejamais atbalsta apjoms ir pietiekams, lai varētu atbalstīt visus projektus, kas atbildīs programmas nosacījumiem un kritērijiem.

Kā ziņots, īstenojot projektu, ir iespējams papildus veikt arī apkures sistēmas ar sildelementiem pilnīgu atjaunošanu, pārbūvi vai izveidi, saules paneļu sistēmas (ar pieslēgumu elektrotīklam) iegādi un uzstādīšanu, pieslēguma elektrotīkliem jaudas palielināšanu.

Projektus siltumsūkņu uzstādīšanai CFLA pieņēma divus mēnešus - no 2023.gada 26.jūlija līdz 25.septembrim. Pēc projektu iesniegšanas beigu termiņa projektus izvērtēs trīs mēnešu laikā, projektu īstenošana jāveic ne ilgāk kā divu gadu laikā. Projektu atlases dokumentācija publicēta CFLA tīmekļvietnē, tur tiks publicēta arī informācija par apstiprinātajiem projektiem.

tbalsts siltumsūkņu ierīkošanai bija pieejams otrajā no četriem uzsaukumiem, kas paredzēti šajā ES fondu programmā: pirmajā uzsaukumā varēja pieteikties ES fondu atbalstam centralizētās siltumapgādes pieslēgumu ierīkošanai dzīvojamajās mājās - tajā tika saņemti 9 projektu iesniegumi. Š.g. 26.septembrī CFLA sāka pieņemt iesniegumus trešajā uzsaukumā granulu apkures katlu uzstādīšanai - projektu pieņemšana ilgs līdz 27.novembrim. Savukārt ceturtajā uzsaukumā dažādu siltumapgādes sistēmu veidu, t.sk. siltumsūkņu, ierīkošanai projektus pieņems 2024.gada pirmajā ceturksnī.

Efektīva apkure ir iespējama līdz āra temperatūrai, kas robežojas no -5 līdz -15 °C. Eksistē divi gaisa siltumsūkņu sistēmas varianti: Gaiss/Gaiss un Gaiss/Ūdens. Pirmajā variantā siltuma enerģija tiek ņemta no ārējā gaisa un nodota gaisam ēkā. Tas ir visvienkāršākais un mazāk efektīvs risinājums. Gaiss/Ūdens variants ir vairāk efektīvs, jo siltums no ārējā gaisa tiek pārnests uz centrālo apkures sistēmu. Gaiss/Ūdens siltumsūknis iesakām kombinēt ar “siltās grīdas” sistēmu, jo šādas sistēmas strādā pie zemākām temperatūrām (30-35 °C), nekā radiatoru apkure. Uzstādot radiatorus, to sekciju skaits palielinās par 10-40%.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu

Atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu, pauda uzņēmuma sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Ekonomika Pusgada laikā Liepājā uzbūvēta moderna katlumāja (+VIDEO)

Valstspilsētā šobrīd ir šķeldas siltumavots.

Sabiedrība RNP: iestājoties siltākam laikam, apkure mājām Rīgā var atslēgties

Iestājoties siltākam laikam, apkure mājām Rīgā var atslēgties, paziņojumā masu medijiem pauž pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks".

Ekonomika Ventspilī ir apzināti stratēģiski objekti, kuriem apkure netiks atslēgta

Valstspilsēta nosaka kārtību, kā ir jārīkojas enerģētiskās krīzes gadījumā.